Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

M. Đurković: Normalizacija pedofilije

Bez adekvatne reakcije na sve veću promociju pedofilije završićemo kao gomila monstruma koja ne poštuje nikakve granice i smatra da je sve moguće i dozvoljeno

Još pre trideset godina u svojoj poslednjoj knjizi veliki poljski mislilac Lešek Kolakovski uočio je da su gotovo svi nekadašnji tabui ove civilizacije podriveni i ukinuti, i da su preživeli samo incest i pedofilija. U svim slučajevima primenjivan je sistem takozvanog Overtonovog prozora. Ideja, fenomen, pojava koja se nekada smatrala nezamislivom i tabuisanom najpre se prevodi u status radikalnog, dakle nečega što se ipak može zamisliti, ali se tretira kao ipak previše radikalna praksa. Sledeća faza je da se ista pojava prevede u nešto što je prihvatljivo, iako većina prema tome oseća odijum. Prihvatljivo zatim postaje razumno, ulazi u mejnstrim, da bi zatim prešlo u fazu popularnog na osnovu čega se kreira javna politika koja ovu praksu štiti i promoviše. Uzmite ideju homoseksualizma pa ćete videti kako je tokom poslednjih sedamdeset godina ona evoluirala do ovog poslednjeg nivoa javne politike.

U svemu tome popularna kultura je odigrala najvažniju i dominantnu ulogu. Prikazivanje homoseksualizma u knjigama, filmovima, serijama, muzičkim spotovima prešlo je put od incidenta do nedavne totalitarne odluke Američke filmske akademije da filmovi koji ne afirmišu ove kvir politike i „manjinske grupe“ uopšte neće moći da učestvuju u trci za nagrade. Ovu vrstu ludila nijedan formalno jednopartijski ili totalitarni sistem nije uspeo da nametne. Popularna kultura se potpuno instrumentalizuje i stavlja u službu precizno definisane trockističke politike.

Isti procesi su uveliko pokrenuti kad je u pitanju incest. Najuticajniji medij savremene pop kulture, televizijske serije, već godinama nas uveliko navikavaju na pojave incesta prevodeći ovu praksu iz registra nezamislivog u domen radikalnog. Najgledanija serija „Igra prestola” započinje tako što u prvoj epizodi gledamo seks brata i sestre, da bismo saznali kako su izrodili troje dece. U literaturi ovaj proces traje već decenijama, od Sto godina samoće do romana Bog malih stvari itd.

Normalizacija pedofilije takođe napreduje na raznim frontovima. Setićemo se da je jedna od najcenjenijih i najpoštovanijih knjiga prošlog stoleća priča o starijem gospodinu koji orgija po hotelima sa dvanaestogodišnjom devojčicom. Nabokovljevu priču u dva navrata ekranizovali su vodeći igrači Holivuda, Stenli Kjubrik i Edrijan Lin. U nerazjašnjenoj aferi „Picagejt” ukazano je na čitav lanac pedofilije u koji je čudno nastradali Epstajn uvodio vodeće ličnosti savremene američke i britanske elite, a zanimljivo je pominjanje i beogradske slikarke Biljane Đurđević i njenih radova sa golom i mučenom decom.

U Americi od 1978. godine deluje organizacija pod imenom NAMBLA, Severnoamerička asocijacija za ljubav muškaraca i dečaka, koja se upravo zalaže za ukidanje kažnjavanja homoseksualne pedofilije. Oni smatraju da treba ukinuti starosnu granicu i dopustiti da npr. devetogodišnji dečak slobodno uđe u seksualnu vezu sa pedesetogodišnjim čikom. U Holandiji pre desetak godina je osnovana politička partija čiji je glavni cilj upravo takvo obaranje starosne granice i dozvola da odrasli i deca mogu „slobodno“ da stupaju u seksualne odnose.

Ako sve ovo znamo kao pozadinu, ne sme nas iznenaditi što je cela ova grupacija krenula još agresivnije da prevodi pedofiliju iz stanja nezamislivog (i neprikazivog) u stanje radikalnog i tek provokativnog. I na ovom portalu čitaoci su mogli da vide deo gužve koju je izazvao jezivi projekat Netfliksa snimljen u Francuskoj pod nazivom „Slatkiši“. Priča o jedanaestogodišnjoj muslimanki koja ratuje protiv svoje tradicije, kulture i nasleđa tako što sa drugaricama iste dobi izvodi „moderan ples“, predstavlja najeksplicitnije prikazivanje pedofilije i podsticaj za normalizaciju pedofilije koji smo do sada videli na ekranu. Uzgred smo još jednom videli da je ova vrsta popularnog igranja koja uključuje tverkovanje i slične koitalne pokrete zapravo u navodni ples prevedena imitacija seksualnosti i homoseksualnosti. Ono što su uglavnom crne prostitutke po getima razvijale kao svoju „potkulturu“ postao je danas model za ugled dece u svim krajevima sveta. Kod nas to promoviše IDJTV kanal Junajted grupe koji ozbiljno ugrožava rijaliti satanizam Pinka i Hepija.

Gledaoci filma mogu da vide jezive scene u kojima devojčice muče svoja tela dok podražavaju pokrete seksa i uče se da koriste i manipulišu svojom seksualnošću na radost pedofila. Uzgred, i Mišel Obama ima akcije u Netfliksu pa se krug lepo zatvara.

Za ovakve bolesne produkte koji zapravo treba da nas naviknu na to da su pedofilski porivi normalni i dozvoljeni, danas jedino stroga kazna zatvora može da bude adekvatan odgovor (ranija društva su tabue održavala još efikasnijim metodama). Bez adekvatne reakcije završićemo kao gomila monstruma koja ne poštuje nikakve granice i smatra da je sve moguće i dozvoljeno.

 

Autor Miša Đurković

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor ifamnews.com/Stanje stvari, 28. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u