Dačić: EU izigrava gluvonemog medijatora

Govoreći o dijalogu u Briselu, Dačić kaže da EU izigrava gluvonemog medijatora koji nema snagu da udari pesnicom o sto kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da se Srbija u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu ne stavlja ni na čiju stranu, već da je cilj da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto. Poručio je da to može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu. Govoreći o dijalogu u Briselu, Dačić kaže da EU izigrava gluvonemog medijatora koji nema snagu da udari pesnicom o sto.

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je sukob Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu dugogodišnji sukob i zamrznuti konflikt.

“Tu već više od 20 godina postoje strani pregovarači, takozvana Minska grupa, za koju su govorili da nema nikakvog uspeha niti se interesuje da dođe do nekog rešenja. Njima je u interesu da taj sukob traje što duže”, rekao je Dačić i dodao da je sama ta činjenica dovela do toga da malo-pomalo dođe do nekog incidenta.

Na pitanje zašto im je interesu da se ne reši sukob, Dačić kaže da time daju osnovu, suštinu i razlog svog daljeg opstanka. “Ako je neko na čelu neke grupe koja 20 godina radi i prima velike plate i dnevnice”, dodao je Dačić.

Ukazao je da su i Jermenija i Azerbejdžan nama prijateljske zemlje i prijateljski narodi.

“Mi, naravno, apelujemo na prekid neprijateljstava, da se što pre svi vrate mirovnim pregovorima, ta Minska grupa, koja je formirana pre 20 godina, to i ima za cilj”, naglasio je Dačić.

Ukazao je da se ne stavljamo ni na jednu ni na drugu stranu i da nije reč o tome, nego da se što pre omogući da se sukobi prekinu i da se svi vrate za pregovarački sto.

“Ovo može da bude dobro upozorenje za sve u regionu koliko je malo vremena potrebno da se ponovo zapale neki stari sukobi i koliko je važno čuvati mir i stabilnost u čitavom regionu”, poručio je Dačić.

“EU IZGIRAVA GLUVONEMOG MEDIJATORA”
Kada je reč o dijalogu u Briselu, juče je trebalo da budu nastavljeni razgovori, međutim, kako je rekao specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, odlažu se zbog koronavirusa. Dačić kaže da je to formalni razlog za odlaganje tih razgovora.

“Mislim da je suštinski razlog, kao i uvek do sada, opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nameću neke teme, a da se pritom ne realizuje ono što je već potpisano i dogovoreno u Briselu. Ako je korona sada bila razlog za odlaganje, šta je bio razlog svih ovih sedam godina da se odlaže formiranje Zajednice srpskih opština i dokle oni to planiraju da odlažu”, upitao je Dačić.

“Kako oni misle da izgleda taj dijalog, da stalno govorite da ćete dalje razgovarati o nekim temama, a da pritom ono što ste potpisali uopšte ne važi. Nije vam to potpisao niko treći ili peti sa strane, to je potpisala, pored Tačija i mene, i Ketrin Ešton. Evropska unija mora da kaže ima li taj njen potpis neku vrednost”, istakao je Dačić.

Dodao je da ne veruje da će to reći, jer “oni stalno izigravaju gluvonemog medijatora ovih razgovora koji nema snagu da udari pesnicom o sto kada treba da se realizuje ovaj dogovor”.

“Priština bez toga to neće sigurno uraditi i oni će sada i ovaj Vašingtonski sporazum gledati nekako da zaobiđu. Oni su ga potpisali samo da se ne bi svađali sa Amerikom, nadajući se i navijajući da Bajden pobedi, odnosno da Tramp izgubi na izborima, tako da oni neće morati da sporovode ono što su potpisali”, naglasio je Dačić.

“PROŠLA JE LjUBAV IZMEĐU PRIŠTINE I ONIH KOJI SU IH STVORILI”
Podsetio je da je Priština pisala američkom državnom sekretaru Majku Pompeu pre mesec-dva dana zahtev da se ukine Sud za zločine OVK u Hagu i da se on vrati u Prištinu.

“Oni su tražili ultimativno i u Vašingtonu da bude jedna odredba da se ukidaju ti međunarodni tribunali i ono što je sada najnovije jeste da oni imaju ustavne inicijative, odnosno inicijativu za promenu ustava gde će to učiniti neustavnim”, dodao je Dačić.

Ukazao je da ovo što se dešava i što se hapse bivši pripadnici OVK u stvari reakcija međunardone zajednice na to nastojanje Prištine.

“Prošla je ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili, sada je vreme za svođenje računa, a taj račun i taj ceh mora da plati onaj ko ga je napravio. To znači da oni koji su počini zločine moraju da odgovaraju, zato se uskoro mogu očekivati i sve informacije koje dolaze iz Haga govore da će i Hašim Tači uskoro biti uhapšen”, rekao je Dačić.

O FORMIRANjU VLADE 
Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ova nedelja ključna za formiranje Vlade, a Dačić kaže da je ona verovatno mislila na to da će predsednik Vučić ove nedelje nastaviti razgovore o formiranju Vlade.

“Ja sa predsednikom Vučićem svakog dana komuniciram i mi radimo na ovim državnim pitanjima. To nisu teme da li ćemo biti u Vladi, koliko ćemo imati ministarstava, ko će šta biti. Moj odnos sa Vučićem se nikada nije na to svodio”, rekao je Dačić.

Istakao je da je na njemu kao pobedniku izbora da diktira i formatira kakva vlada želi da bude formirana, sa kojim partnerima i ko će obavljati koje funkcije.

“Ja sam juče razgovarao sa njim, on mi je rekao da ćemo ove nedelje da razgovaramo o tome”, dodao je Dačić.

“ISTORIJSKA PRILIKA ZA NORMALIZACIJU ODNOSA SA PODGORICOM”
Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom i novom vlašću u Podgorici, Dačić kaže da misli da je sada istorijska prilika za normalizaciju odnosa.

“Stalno se narodu Crne Gore pretilo, odnosno plašili su ih navodno nekom hegemonijom koja dolazi iz Beograda. Evo, čujete li iz Beograda neke pozive da se ukine Crna Gora, da ona promeni spoljnu politiku? Ne. Mi samo pozivamo na to da se ne vodi antisrpska kampanja i interesuju nas samo prava Srba, našeg naroda koji živi u Crnoj Gori, koji nije došao iz mog Prokuplja ili bilo kog dela Srbije da tamo živi, nego je tu nastao, vekovima tu živi i čini Crnu Goru”, rekao je Dačić.

Ukazao je da je to zemlja koja nam je najbliža i narod koji nam je najbliži.

“Mi imamo iste korene i zato svaki onaj ko radi protiv saradnje sa Srbijom, radi i protiv interesa svog naroda. Zato i mislim da je vreme, da bez obzira na heterogenost opozicije i različite izjave, da se svi potrudimo da prevaziđemo te probleme koji su nastali pre svega zbog režima Mila Đukanovića i njegove antisrpske politike”, dodao je Dačić.

DAČIĆ: NE VERUJEM DA ĆE EU STAVITI SRBIJU NA ZELENU LISTU
Slovenačka vlada odlučila je da Srbija zbog povoljne epidemijske situacije bude na zelenoj epidemijskoj listi, međutim, Dačić kaže da ne veruje da će Evropska unija isto učiniti.

“To je politika i nema veze sa epidemijskom situacijom, oni imaju dosta problema. Za tu odluku treba svi da se izjasne, a to i nije neka obavezujuća odluka, već samo preporuka i svaka zemlja odlučuje za sebe. Na nivou EU ne verujem da će biti nekih promena”, naveo je Dačić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor RTS, 29. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u