Slavenko Terzić: Postoji plan da se srpski prostor svede na Beogradski pašaluk

U 34. epizodi emisije Dijalog razgovarali smo sa dr Slavenkom Terzićem, istoričarem, bivšim ambasadorom Srbije u Moskvi i dopisnim članom Srpske akademije nauka i umetnosti

Kako g. Tezrić kao bivši ambasador u Moskvi ocenjuje odnose Srbije I Rusije? Kako su se kroz istoriju odvijali odnosi između Srba i Rusa? Koliko je uopšte Balkan važan region u ruskoj vizuri međunarodnih odnosa? Kako zapadni stratezi planiraju da srpski etnički prostor svedu na Šumadiju, odnosno na nekadašnji takozvani Beogradski Pašaluk? Koji su ideološki koreni crnogorske nacije, kako je ona nastala i da li se radi o nepovratnom procesu? Kakva je strateška pozicija Srbije danas i da li naša zemlja ima manevarskog prostora za saradnju sa tradicionalno prijateljskim zemljama poput Rusije i Kine? Kakvi su kroz istoriju bili odnosi Srba i Grka? Da li je realno očekivati veće političko povezivanje takozvane Balkanske četvorke, odnosno Srbije sa Grčkom, Rumunijom i Bugarskom? Da li turska pretnja ima ulogu u zbližavanju tih zemalja?

O ovim i drugim pitanjima u 34. epizodi emisije Dijalog govorio je dr Slavenko Terzić, istoričar, bivši ambasador Srbije u Moskvi i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Emisija je snimljena 26. septembra u našem studiju u Beogradu.

Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK  i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

 

Izvor Novi Standard