Vučić: Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida

„Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema. Vučić je kazao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema.

„Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao.

Vučić kaže da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta. Ističe da revizija smrti nije u našoj zemlji rađena decenijama, čak ni 2011. godine za vreme ptičjeg gripa. Vučić kaže da se trenutno, na primer, „revizijom smrti” u Evropi bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od kovida povećava.

Kazao je i da Srbija najviše testirala u regionu i izneo podatak da je Srbija na 100.000 stanovnika testirala 16.297 stanovnika, Rumunija 12.256, zatim Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska Mađarska, BiH, Albanija.

„Testirali smo ubedljivo najviše, ne samo na Zapadnom Balkanu, veći i od naših istočnih i severnih i južnih suseda”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija imala i manji broj preminulih proporcionalno broju stanovnika u odnosu na druge zemlje.

Vakcine će biti uvezene na osnovu kvaliteta, a ne na osnovu zemlje porekla, kao što rade neodgovorni političari, poručio je predsednik i dodao da će vakcina koštati između 20 i 26 dolara, odnosno oko 2.000-3.000 dinara i da će to država da plati.

„Uvozićemo vakcine kada budemo sigurni u njihov kvalitet. Jedni koji vole Rusiju, hoće samo rusku, drugi kinesku vakcinu. Mi ćemo uraditi ono što je u skladu sa lekarskim protokolima. Moramo da dobijemo sastav vakcine, a a ne samo gotov proizvod, da bi naši lekari mogli da kažu da je to dobro”, rekao je Vučić.

MULTIFUNKCIONALNA BOLNICA GOTOVA DO 1. DECEMBRA
U Batajnici će biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namene, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova i najavio da će biti gotovi do 1. decembra.

Kaže da je pitao ljude u zdravstvu da li će Srbija baciti novac ako više ne bude kovida dok ne bude izgrađena kovid bolnica u Batajnici i da su mu rekli da to svakako nije bacanje novca, pošto je kovid još tu, ali i zato što će to biti multifunkcionalna bolnica, preneo je Tanjug.

Vučić dodaje da će tu biti raznih kapaciteti i mnogo ležajeva intenzivne nege, kao i da će objekat moći veoma brzo da se prilagodi za svaku potrebu u zdravstvu. Predsednik navodi da su mu preneli da ćemo imati u budućnosti puno izazova po pitanju infektivnih bolesti. Ministar za zdravstvo Zlatibor Lončar je rekao da će tu biti dva skenera, angio sala, dijaliza, porođajna sala… Vučić ističe da država ulaže u zdravstvene kapacitete oko 170 miliona evra, ne računajući ulaganje u kliničke centre, infektivnu kliniku i kovid bolnice.

Tako se ulaže, dodaje Vučić, u zdravstvene objekte u Vranju, Pirotu, Kikindi, Leskovcu, Prokuplju i Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci, Vrbasu, Požarevcu…. Dodao je da se ulaže, na primer, u Infektivnu bolnicu u Beogradu prvi put posle 90 godina. Jedan od radnika mu je prišao tokom obilaska radova rekavši mu da nema boljeg od njega, a Vučić im je rekao da je važno da požurimo sa tim radovima i da mora da bude gotovo do 1. decembra pošto bi kovid mogao ponovo da se vrati kod nas zbog situacije u Evropi koja je sada loša.

ZABRANA ULASKA ŠARČEVIĆU ZNAK SLABOSTI PRIŠTINE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.

„To je uvek znak slabosti kada nekome pokušavate da zabranite da uđe na neku teritoriju, zato što imate svoje partijske, političke probleme”, rekao je Vučić na pitanje o odluci Prištine.

Ističe i da nisu time naštetili našim školama na Kosovu.

„Mi finansiramo naše škole na KiM, plaćamo visoke plate za naše nastavnike i nastavićemo to da radimo u budućnosti”, rekao je.

 

Izvor Politika, 01. oktobar 2020.

 

PREDSTAVNIK SZO POZDRAVIO VUČIĆEVU NAJAVU
Predstavnik i direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša pozdravio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se uraditi kompletna revizija podataka o broju umrlih od COVID-19, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je, navodeći da država “ništa nije krila”, reviziju najavio nakon što je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije Predrag Kon 29. septembra rekao da je, prema njegovoj računici, u Beogradu od posledica koronavirusa do juna umrlo tri puta više građana nego što je bilo pismeno prijavljeno.

Predstavnik i direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RSE da treba da se ispita metodologija po kojoj je doktor Kon sproveo svoje istraživanje.

“Mi dobijamo zvanične podatke od srpskih institucija i nemamo mehanizme kojima bismo sami radili bilo kakve istrage u Srbiji. Ako je doktor Kon radio istragu onda treba pogledati kakvu je metodologiju koristio i koliko su njegovi rezultati tačni. Mogu samo reći da mi je drago ako je predsednik izjavio da će se obaviti jedna generalna revizija odnosno pregled podataka, kako bi se ustanovilo koje su brojke tačne”, rekao je on.

Ivanuša je dodao da su se u više zemalja podaci popravljali kada su se radile detaljne analize jer “nije tako jednostavno o tome izveštavati”.

“Mediji su izveštavali o tome da su neke od zemalja kasnije popravljale te podatke. Ako biste pogledali smrtnost po državama, postoje relativno velike razlike koje negde imaju svoje praktične razloge zašto je to tako. Nama bi bilo drago da se sprovede svaka dodatna analiza koja bi pokazala prave podatke”, rekao je Ivanuša.

On je rekao da nema stručna saznanja kako bi revizija mogla da se uradi, ali da bi Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji mogla da se uključi u taj proces ukoliko bi ih pozvali zvanični predstavnici Srbije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 01. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO: