Srbija nabavlja turske dronove koje koristi vojska Azerbejdžana

Dužina ovog drona je 6,5 metara, a raspon krila 12 metara. Maksimalna brzina „bajraktara“ je oko 220 kilometara na čas, a leti u radijusu oko 300 kilometara

Bespilotna letelica Bajraktar o čijoj nabavci srpski državni vrh pregovara sa Turskom proizvod je turske korporacije Kale- Bajkar, a u naoružanje je uvedena 2014. godine. Ovaj dron proizvodi se i prodaje u dve verzije kao borbena i izviđačka letelica – sa naoružanjem i bez njega.

Razvoj verzije drona sa naoružanjem počeo je takođe 2014. godine, a ova letelica nosi oznaku Bajraktar TB-2. Ovaj vazduhoplov konstruisan je prema zahtevima turske armije, a naoružan je laserski vođenim raketnim zrnima kalibra 70 milimetara i poluaktivnom laserski vođenom municijom.

Dužina ovog drona je 6,5 metara, a raspon krila 12 metara. Maksimalna brzina „bajraktara“ je oko 220 kilometara na čas, a leti u radijusu oko 300 kilometara. Turske bespilotne letelice borbenu upotrebu imale su prethodnih godina u sukobima u Siriji, i protiv kurdskih snaga u Iraku.

Dronovi „bajraktar“, prema izveštajima agencija, koristi vojska Azerbejdžana u sukobima u Nagorno-Karabahu. Snage ove nepriznate države, u sadejstvu sa jermenskom vojskom, raketama PVO sistema prethodnih dana oborile su najmanje jednu ovakvu letelicu.

 

Naslovna fotografija: Birol Bebek/AFP/Getty Images

 

Izvor Večernje novosti, 05. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u