Mediji: Službe upozorile, Albanci spremaju pritisak na Srbe zbog optužnica za OVK

Kako se navodi, albanski čelnici u južnoj pokrajini od početka septembra sprovode akciju pod kodnim imenom „Čast“ kako bi sprečili podizanje optužnice protiv Tačija i Veseljija

Službe bezbednosti Srbije prosledile su državnom vrhu Srbije upozorenje da se spremaju organizovane provokacije i napadi Albanaca, navode beogradski mediji.

“Srbi na KiM, naročito oni u enklavama, u narednim danima biće meta organizovanih provokacija i napada Albanaca, a sve u cilju stvaranja nestabilnosti koja bi dovela do ponovnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine kao i opstrukcije saradnje sa Specijalnim sudom u Hagu.”

Ovo upozorenje, kako nezvanično saznaje taj list, naše bezbednosne službe predočile su državnom i vojnom vrhu i ono posebno dobija na težini jer su u poslednjih nekoliko dana učestale vesti o napadima na srpsko stanovništvo na KiM, a u jedan incident uključeno je i dete.

Kako se navodi, albanski čelnici u južnoj pokrajini od početka septembra sprovode akciju pod kodnim imenom “Čast” kako bi sprečili podizanje optužnice protiv predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i njegovog saradnika Kadrija Veseljija, zbog ubistva skoro stotinu ljudi, ratnog zločina, progona i mučenja, pred Specijalnim sudom u Hagu.

Osim pritiska i pokušaja diskreditacije Suda, koji do 24. oktobra mora da donese odluku o optužnicama, namera im je i da Priština ponovo napravi zastoj u pregovorima sa Beogradom, jer ne želi da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, što potvrđuje i izjava tzv. premijera Avdulaha Hotija da je “pitanje ZSO završeno”, navode beogradski mediji.

 

Izvor Večernje novosti/B92, 09. oktobar 2020.

 

VUČIĆ O MEDIJSKIM NAVODIMA
Predsednik Srbije, ali i drugi političari reagovali su na današnju vest o spremanju organizovanih provokacije i napada Albanaca na Kosovu i Metohiji.

“Srbi na KiM, naročito oni u enklavama, u narednim danima biće meta organizovanih provokacija i napada Albanaca, a sve u cilju stvaranja nestabilnosti koja bi dovela do ponovnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine kao i opstrukcije saradnje sa Specijalnim sudom u Hagu”, preneli su danas mediji.

Na pitanje kako to komentariše i kako će država zaštiti ljude na KiM, predsednik Srbije je odgovorio da to nije lako, jer Srbija nema efektivnu kontrolu na Kosmetu, ali je, kaže, mudrom politikom i razgovorima uspevala da sačuva najveći deo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što će činiti i dalje. Neće biti novih Oluja, niti pogroma srpskog stanovništva sa KiM, poručio je Aleksandar Vučić.

POTPREDSEDNICI DVERI TRAŽE HITNU SEDNICU SB UN
Potpredsednici Dveri Ivan Kostić i Milovan Jakovljević predali su danas zahtev šefu diplomatije Ivici Dačiću u kome od Ministarstva traže da uputi zvaničan zahtev ambasadoru Rusije u UN Vasiliju Nebenzji za zakazivanje hitne sednice SB UN o KiM.

Predstavnici Dveri zatražili su da sednica bude održana samo s jednom tačkom dnevnog reda, a to je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji u svetlu poštovanja odredbi Rezolucije 1244 SB UN. Dveri podsećaju da u oktobru Savetu bezbednosti predsedava Rusija i da je razlog za njihov zahtev u činjenici da su na KiM sve učestaliji napadi na Srbe, a da sve međunarodne institucije na to ćute.

“Sama sednica SB UN morala bi da otvori pitanje odgovornosti UNMIK-a, Euleksa i Kfora za stanje bezbednosti građana i njihove imovine na KiM, kao i pitanje nepoštovanja Rezolucije 1244 SB UN po kojoj je cilj promovisanje uspostavljanja suštinske autonomije na KiM, a ne lažne države Kosovo”, navode Dveri.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Izvor Tanjug/B92, 09. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u