Vučić: Spremni smo za kompromis, ne za ultimatum

On je rekao da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o KiM, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali ne prihvata ultimatume kada je reč o Kosovu i Metohiji. Pozvao je građane Srbije da se ponašaju racionalno i odgovorno kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, nakon svečanosti zatvaranja Dečije nedelje u Palati “Srbija”, rekao da je za Srbiju od izuzetnog značaja da nastavi put EU, čuvajući prijatelje i vojnu neutralnost.

Rekao da je srpska vojska na jučerašnjoj vojnoj vežbi na Pešteru pokazala izuzetnu osposobljenost, opremljenost i ogroman progres napravljen prethodnih godina.

“U skladu sa tim, gledaćemo da vojska, policija, BIA, zdravstvo imaju lakši pristup rešavanju svojih vitalnih životnih problema, pre svega stambenog”, naveo je predsednik.

Kada je reč o najavljenoj poseti Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor.

“Nadam se da će EU dobro razumeti da neko ne može da potpiše sporazum u Briselu, a zatim da donosi deklaracije kojim negira postojanje Zajednice srpskih opština i u kojima kažu da Srbija treba da prizna Kosovo a da će oni naknadno formirati ZSO. To su nemoguće stvari, a Srbija je uvek spremna da razgovara o različitim kompromisima, ali to mora da bude kompromis a ne ultimatum”, napominje predsednik.

Naveo je da nas čeka jako važna nedelja u kojoj će biti “mnogo važnih odluka”.

O OPOZICIJI U PARLAMENTU
Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio: “Biće predsednički, da li će biti parlamentarni, to ćemo da vidimo”.

Novinari su pitali i da li će parlament biti čudan bez opozicije, na šta je Vučić odgovorio kontrapitanjem: “Kako znate da neće biti opozicija?”

Rekao je da veruje da će odgovor na to pitanje stići u “najkraćem mogućem periodu”.

“A možda i ne bude opozicije, možda ste u pravu, možda niste. Samo, pitanje je kako vi to znate?”.

VUČIĆ: PONAŠAJMO SE RACIONALNO
Predsednik je građanima poručio da vode računa i da se racionalno ponašaju kada je reč o koronavirusu.

“Niko ne traži da u svakom trenutku i svakom mestu imamo-tri četiri maske, ali mora da postoji distanca kad treba. Jedno racionalno ponašanje da bismo sačuvali, to što smo bolji od svih u Evropi, ne znači da se to neće promeniti”, istakao je predsednik.

Dodaje da je zadovoljan činjenicom da je Srbija na vreme prepoznala opasnost i da je moć zdravstva jedna od tri poluge kojom će se pratiti snaga zemalja.

 

Izvor RTS, 11. oktobar 2020.

 

VUČIĆ PITA LAJČAKA: ŠTA EU NUDI SRBIJI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke.

Na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da od njega kao predsednika Srbije očekuje dalekosežnu odluku o KiM, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor s Lajčakom, a od nekih velikih država – pritisak da prihvati ono što se očekuje od njega.

„Ako bilo ko misli da poruka Srbiji „priznajte Kosovo, a dobićete zauzvrat ništa” i vaš narod će biri izložen progonu kao što je bio 17. marta, u svako vreme kada nije bilo snažnijeg odgovora srpske države, ne moram da govorim šta bi bio i šta jeste odgovor”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Nada se, takođe, da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU a zatim donosi deklaracije i rezolucije kojima negira sve, a tako i ZSO, i kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, a da će naknadno da formiraju ZSO, kao što to govori Priština.

„To je nemoguće”, rekao je Vučić i dodao da je siguran da pozicija Lajčaka nije laka.

 

Izvor Politika, 11. oktobar 2020.

 

LAJČAK: VUČIĆ POSTAVLjA LEGITIMNO PITANjE
Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak kaže da Brisel od Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” po pitanju Kosova, te da se srpski predsednik sa pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

“Najteži deo je bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene”, kaže Miroslav Lajčak za austrijski Viner cajtung.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine ponovio je da je cilj obavezujući sveobuhvatni sporazum.

“Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama, kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava”, rekao je Lajčak.

Istakao je pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji pak nisu sprovedeni. “To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: ‘Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor'”, poručuje Lajčak.

“KOKOŠKA I JAJE”
Na pitanje novinara bečkog lista da li za dogovor nedostaje motivacije, jer države EU godinama nisu zainteresovane da prime nove članice, što je kritikovao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, Lajčak odgovara:

“Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: Koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?”, kaže Lajčak.

Ukazuje da balkanske zemlje očekuju evropsku perspektivu, a EU očekuje da one na tome ozbiljno rade. To je, navodi Lajčak, “princip kokoške i jajeta”. “Možemo da se međusobno optužujemo, ali to nikome ne koristi”, dodaje Lajčak.

OVA EVROPSKA KOMISIJA IMA “POLITIČKU VIZIJU”
Navodeći da izveštaji Evropske komisije o napretku jasno pokazuju da se u regionu “izgubio reformski elan”, Lajčak kaže da zemljama Zapadnog Balkana “mora biti jasno da prijem u EU zahteva mnogo rada i da niko ne dobija članstvo tek tako”.

“Tokom prošle Evropske komisije smo izgubili političku viziju, dominirali su tehnički detalji. To se osetilo i u državama Zapadnog Balkana. Ali uskoro bi trebalo da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uvedena je nova metodologija u razgovorima o proširenju. Politička vizija je ponovo tu”, dodaje Lajčak u intervjuu za Viner cajtung.

Na pitanje o idejama iz SAD koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija između Beograda i Prištine, Lajčak odgovara: “Moramo da nađemo evropsko rešenje koje odgovara 21. veku. Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica po duž etničkih linija.”

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Dojče vele/RTS, 11. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u