EU: Ako se ništa ne promeni uvodimo sankcije Lukašenku

Pre toga su evropski predstavnici isticali da žele da ostave mogućnost za dijalog, zbog čega ne žure da uvedu personalne sankcije protiv šefa Belorusije

Evropska unija će uvesti sankcije protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ukoliko se situacija u toj zemlji ne promeni, navedeno je u objavljenom dokumentu EU nakon rasprave o situaciji u Belorusiji u Savetu ministara spoljnih poslova Unije u ponedeljak u Luksemburgu.

– EU potvrđuje da je spremna na dodatne ograničavajuće mere protiv organizacije i visokorangiranih lica, uključujući Aleksandra Lukašenka, ukoliko se situacija u zemlji ne promeni – navedeno je u dokumentu.

Istovremeno, agencija „Frans pres“ je ranije saopštila, pozivajući se na diplomatske izvore, da su se ministri dogovorili da prošire sankcioni spisak koji se tiče Belorusije i da u njega uključe Lukašenka.

Međutim, u dokumentu koji ja objavila EU za sada se radi samo o pretnji sankcijama upućenim beloruskom lideru. Pre toga su evropski predstavnici više puta govorili da kao i pre žele da ostave mogućnost za dijalog, zbog čega ne žure da uvedu personalne sankcije protiv šefa Belorusije.

Šef rumunske diplomatije Bogdan Auresku izjavio je da će Rumunija na sastanku podržati uvođenje sankcija EU protiv Rusije zbog „slučaja Navaljni“, kao i proširenje evropskih sankcija Belorusiji.

Savet ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak je u Luksemburgu diskutovao o odnosima sa Rusijom, situaciji u Belorusiji, sukobu u Nagorno-Karabahu, dijalogu Prištine i Beograda, odnosima sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, situaciji u Venecueli i Akcionom planu EU za zaštitu ljudskih prava i demokratija za 2020-2024. godinu.

 

Naslovna fotografija: Andrei Stasevich/BelTA/Pool Photo via AP

 

Izvor Večernje novosti, 12. oktobar 2020.