Branislav Matić: Stara normalnost

Danas je najteže onima koji uče škole, čitaju knjige, rađaju decu i brinu o njima, ispunjavaju svoje dužnosti, znaju za stid i dostojanstvo, vole svoj narod i zemlju. Jer oni su ključ

Nikada socijalni inženjering nije bio ovako opak. Nikada matriks nije u ovoj meri bio stvarnost. Nikada ljudi i narodi nisu ovoliko bili srozani u masu, plitki i pometeni, sa raslabljenom voljom, verom i rasuđivanjem. Nikada privid slobode nije bio ovoliko porobljivački. Svaki narativ može se nametnuti, samo je pitanje kolikim dozama se mora tretirati masa. Kao da se radi o insektima a ne ljudima.

Tako se može zapatiti nova normalnost u kojoj će žena biti otac, deca birati kojeg su pola, pedofili otvarati privatna obdaništa, uvezeni mudžahedini vam biti prve komšije, prezaduženi šibicari se šepuriti da su najuspešnija ekonomija u Evropi, Srbi prihvatiti da nemaju ništa na Kosovu, Nemci i Amerikanci suditi za genocid i agresiju, dezerteri biti ministri odbrane a falsifikatori ministri finansija, kurve i secikese biti najtiražniji pisci, o etici i umetnosti na televiziji divaniti kriminalci koji imaju više godina robije nego škole… U novoj normalnosti o najboljima ne znamo skoro ništa, jer oni nisu pristali i zato „nisu vidljivi”.

Stare knjige ovako opisuju apokaliptičnu epohu Velike Inverzije, moderni šupljoglavci to zovu rijalitijem. Iza kulisa sve prekriva lukavi osmeh onih kojima kroz jerusalimska Zlatna vrata ne stiže Antihrist nego Mesija.

U svemu ovome najteže je onima zaista normalnim. Onima koji još vide i prepoznaju stvari, i nazivaju ih pravim imenom. Onima na koje podmetnuti narativi ne deluju, pa sve moraju da podnesu bez narkoze.

Onima koji još uče škole, čitaju knjige, rađaju decu i brinu o njima, ispunjavaju svoje dužnosti, znaju za stid i dostojanstvo, vole svoj narod i zemlju.

Njima je najteže, jer oni jesu ključ. Najviše ih je i od njih zapravo sve zavisi. Neophodno je da razbiju iluziju o svojoj nemoći. Da odbace lažni izbor: pristati ili otići.

Njima se i obraća ovaj časopis.

 

Prolog Nacionalne revije „Srbija“ broj 82.

 

Naslovna fotografija: Radio snaga naroda/Snimak ekrana

 

Izvor Nacionalna revija, oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO: