Gardijan: Hrvatska policija mučila i seksualno zlostavljala migrante

O brutalnosti policije na granici Hrvatske sa BiH britanski list je već nekoliko puta pisao pozivajući se na izjave očevidaca, ali i pretučenih migranata

Hrvatska policija ponovo je optužena za brutalno postupanje prema migrantima, a prema njihovim svedočenjima, osim prebijanja i pljačkanja, bilo je i seksualnih napada, objavio je britanski Gardijan.

Najveća danska nevladina organizacija za pitanja migranata DRC dokumentovala je niz brutalnih odvraćanja migranata sa „balkanske rute“, a najnoviji podaci odnose se na period od 12. do 16. oktobra, navodi se u tekstu.

Gardijanu su ustupljene fotografije mučenih migranata, kao i medicinski izveštaji koji potvrđuju tezu brutalnosti hrvatske granične policije, a za koje aktivisti NVO kažu da su šokantni.

„Svedočenja žrtava su užasavajuća“, rekla je Šarlot Slente, generalni sekretar DRC.

„Više od 75 osoba za sedam dana prijavilo je nehumano ponašanje, torturu, brutalno prebijanje ali i seksualno zlostavljanje“, dodala je ona.

Prema navodima migranata nasilje se događalo na graničnom prelazu sa Bosnom I Hercegovinom kod Velike Kladuše.

„Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima DRC imali su vidljive rane (modrice i posekotine), kao rezultat nasilja koje je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), potiskivanje s granice je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari“, navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Jedno od svedočenja obuhvata i izjavu o strahotnom seksualnom zlostavljanju. Kako se navodi, 12. oktobra grupa avganistanskih migranata prešla je hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali danskoj organizaciji kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde je već bilo„deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa lampama na čelu“.

Rekli su da im je tada oduzet novac i da im je naređeno da se skinu svu odeću, osim donjeg veša, i legnu na pod, licem okrenutim na dole.

U izveštaju se navodi da je tada počelo zversko mučenje migranata koji su bičevani i udarani i rukama i nogama, što potvrđuju i izveštaji lekara.

Migrant sa inicijalima M. K. tvrdi da ga je jedan od prisutnih muškaraca seksualno zlostavljao koristeći granu.

Mustafa Hodžić, lekar u Velikoj Kladuši, potvrdio je da migrant ima rane po leđima i nogama, kao i da postoje jasni znaci seksualnog zlostavljanja.

Izveštaj sadrži i svedočenje pakistanskog migranata, koji detanjno govori o navodnom premlaćivanju grupe migranata uključujući i maloletnike.

O brutalnosti policije na granici Hrvatske sa BiH britanski list je već nekoliko puta pisao pozivajući se na izjave očevidaca ali i pretučenih migranata. Tada je na površinu izašlo, prema svedočenjima migranata, da ni žene nisu pošteđene – gledale su kako policajci maltretiraju muškarce, a uz to su tučene ili svlačene tokom kontrole.

Gardijan podseća da je otkriven i veliki skandal unutar EU jer je otkriveno da su pojedini zvaničnici znali šta se dešava na granici Hrvatske i BiH, ali da su namerno zataškali ceo događaj.

Sada se ponovo, kao i svih prethodnih puta traži hitna reakcija EU. Hrvatska policija je svaki put negirala apsolutno sve optužbe na svoj račun, što je i ovaj put učinila.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, da otklonimo svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajaca i, s druge strane, da sakcionišemo i uklonimo nepravilnosti, ukoliko je do njih došlo“, saopšteno je iz hrvatskog MUP-a.

 

Izvor Sputnjik, 21. oktobar 2020.  

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u