Hoti odgovorio Lajčaku: Neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Hotijeva izjava usledila je nedelju dana nakon zahteva specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da nema finalnog sporazuma sa Beogradom bez ZSO

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti ponovio je da neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, tvrdeći da je to zatvoreno pitanje ali i da postoji obaveza njenog formiranja.

„Ustav je bio ugrožen 2013. godine kada je ovaj sporazum ratifikovan. Ovo pitanje više nije otvoreno, ali stvorena je obaveza. Ako se postigne sporazum, mora da se ratifikuje, to ne utiče na jedinstveni karakter Kosova, ne postoji povezanost sa izvršnim vlastima”, rekao je Hoti na konferenciji za medije u Prištini.

Hotijeva izjava usledila je nedelju dana nakon zahteva specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da nema finalnog sporazuma sa Beogradom bez ZSO.

Dalje je dodao da “to pitanje podleže isključivo ustavu i skupštini”.

„U procesu smo dijaloga sa jasnim principima. Ocenio sam da je trenutno ta odluka neprimerena. Ne očekujem da Zajednica blokira proces dijaloga. Ako ga bude blokirala, neće biti zbog nas, jer verujem da smo pokazali puno posvećenosti u ovom procesu”, rekao je Hoti.

 

Naslovna fotografija: Valdrin Xhemaj/EPA

 

Izvor RTS, 21.oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na YouTube-u