Image: 0158094063, License: Rights managed, A Montenegrin voting committee member (L) checks a ballot at a polling station in Podgorica on April 7, 2013. Montenegro began voting Sunday in a presidential election tipped to give the incumbent, Filip Vujanovic, a third mandate that would cement the ruling coalition's grip on power in the economically struggling Balkan state aiming to join the EU., Place: MONTENEGRO, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, AFP

Vijesti: Vlada bez lidera DF; Mandić: Nećemo dozvoliti da tajkuni formiraju vlast

Vijesti prenose da je Krivokapić obavestio lidere DF-a da za njih neće biti mesta u vlasti, Mandić odgovara da vladu neće formirati tajkuni

Mandatar Zdravko Krivokapić predočio je liderima Demokratskog fronta ekspertski koncept nove vlade u kojoj nema mesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promene, prenose Vijesti.

Prema istim saznanjima, Krivokapić je takvu poziciju obrazlagao obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će nakon tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista, koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu prije svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku.

Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem (Nebojša Medojević nije prisustvovao) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad Vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti.

Knežević i Mandić su odgovorili da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da i oni personalno budu u novoj vladi.

Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara, pišu Vijesti.

Krivokapić je rekao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocenom da su lideri DF dominantno doprineli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić i Knežević su najavili da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom.

Ta ideja je bila na stolu i na ranijim sastancima u tom sastavu, ali je manje (Demokrate) ili više (URA) eksplicitno odbačena, dodaju Vijesti.

 

Izvor nedeljnik.rs, 24. oktobar 2020. 

Mandić: Tajkuni neće formirati vladu

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, reagovao je povodom objava u medijima da je mandatar za sastavljanje Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, odlučio da on i njegovi koalicioni partneri neće bit članovi ekspertske vlade.

– Kao neko ko je Zdravka Krivokapića postavio na mesto nosioca liste koalicije Za budućnost Crne Gore i ko je vodio i upravljao izbornom kampanjom koalicije, neću  dozvoliti da crnogorski tajkuni ukradu narodnu volju i sastavljaju Vladu Crne Gore.

– Ovo što rade Miško Perović i grupa okupljena oko drugotajkunske porodice je neprihvatljivo za svakog čestitog čoveka. Demokratski front stoji zajedno sa svojim narodom i nikada neće pristati da nam budućnost određuju oni koji su milione i milione evra pokupili u zajedničkim poslovima sa porodicom Mila Đukanovića. To je nedavno priznao lično Miško Perović, kada je u javnom nastupu “legalizovao” deset miliona Aca Đukanovića, koje je brat Mila Đukanovića zgrabio u privatizaciji banke kojom je upravljala porodica Perović.

– Primera radi, Srbija je krenula napred kada su tajkuni i pojedini činovnici ambasada prestali da sastavljaju njenu Vladu. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, uspeo je da oslobodi tu zemlju štetnog uticaja od tajkuna koji su je pljačkali, a korumpiranim činovnicama raznih ambasada stavio do znanja da je Srbija nezavisna država. Rukovođen tim iskustvom želim još jednom da im poručim da ovu narodnu slobodu nismo osvojili da bi je predali u ruke tajkunske ološi i druge bagre koja je umislila da narodu može ukrasti san i veru u  bolju budućnost, prirodan osećaj za poštovanje pravde i izvesniju ekonomsku sigurnost.

– Svoj toj tajkunskoj ološi mogu još jednom da poručim da im Demokratski front stoji na biljezi i nećemo im bez velike borbe i konačne naše pobede dozvoliti da naš narod lažu, pljačkaju i kradu, poručio je Andrija Mandić.

Portal „Vijesti“ objavio je informaciju da je mandatar Zdravko Krivokapić predočio jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću ekspertski koncept nove vlade u kojoj nema mesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene.

Portal je dalje naveo da je Krivokapić u razgovoru sa Mandićem „objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti.“, a da je lider Nove srpske demokratije tražio od Krivokapića da vrati mandat „i da će oni tražiti novog mandatara“.

 

Naslovna fotografija: Profimedia/AFP

 

Izvor Večernje novosti, 24. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO