Hram Svetog Save otvoren za građane (FOTO)

„Fenomenalno, prelepo, grandiozno“, bile su reči posetilaca koji su danas videli unutrašnji mozaik u hramu na oko 15.000 kvadratnih metara

Hram Svetog Save na Vračaru danas je, na praznik Svete Petke, otvorio vrata za posetice, a na platou ispred hrama u kome je pre nekoliko dana završen velelepni mozaik, danas prepodne nije vladala velika gužva.

Vernici i građani su po obilasku Hrama podelili impresije o mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, sadrži više od 50 miliona komadića, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svetu, uz komentare o tome kako moćno i prelepo izgleda, kako je unutrašnji deo Hrama jedinstven u Evropi, te da ga treba posetiti, prenosi Tanjug.

„Nisam očekivala da će tako moćno da izgleda, oduševljena sam. Došla sam samo to da vidim i mislim da je to neverovatno za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo nešto ovako”, utisak je jedne Beograđanke.

Stariji posetilac kaže ostao je nem pred novim izgledom unutrašnjosti Hrama, naglašavajući da to svako treba da vidi.

„Prekrasno, nemam reči da kažem. Bio sam u mnogim državama, ali ovako lepo nisam video”, rekao je on.

(Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Fenomenalno, prelepo, grandiozno, bile su reči posetilaca koje je ekipa Tanjuga zatekla ispred Hrama.

„Najlepši Hram na svetu”, rekla je jedna starija gospođa koja često posećuje Hram, a drugi posetilac da treba održavati tradiciju i pokloniti se veri.

„Tako ćemo uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve”, smatra on.

I ostali posetioci koji su pristizali imali su slične impresije, ističući da takvu lepotu nisu nikada ranije videli.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, a posetiocima je omogućen ulazak u Hram večeras do 20 časova.

(Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

U Hramu se inače nastavljaju radovi na uređenju, a 29. oktobra, kako je najavljeno, obići će ga i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Svi koji su došli u Hram danas oko 10 sati nosili su maske, a i distanca se uglavnom poštovala, bududći da u tim trenucima nije bilo gužve, niti redova.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 27. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO: