Krivokapić objavio sastav vlade, Mandić i Milačić podržali, Medojević nije

Pre nego što predlog bude dostavljen parlamentu, mandatar treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajuće koalicije

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić predstavio je danas kadrovska rješenja za izvršnu vlast.

Predlozi za ministarska mjesta nove vlade su:

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija – mr Tamara Srzentić

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – dr Ratko Mitrović, profesor Arhitektonskog fakulteta

Ministarstvo unutrašnjih poslova – mr Nikola Terzić

Ministarstvo vanjskih poslova – mr Đorđe Radulović, direktor jedne od direkcija u tom ministarstvu

Ministarstvo ekonomskog razvoja – mr Jakov Milatović

Ministarstvo kapitalnih investicija – Mladen Bojanić, nekadašnji poslanik i predsjednički kandidat opozicije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – mr Aleksandar Stijović, iz Instituta za šumarstvo

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta – prof. dr Vesna Bratić, čelnica NVO „Ne damo Crnu Goru“

Ministarstva zdravlja – Doktorand Jelena Borovinić-Bojović, načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore

Ministarstvo pravde, manjinskih ljudskih prava – dr Vladimir Leposavić, advokat i član pravnog tima Mitropolije crnogorske-primorske

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja – mr Milojko Spajić

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, Krivokapić će za potpredsjednika Vlade i ministra odbrane predložiti lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića. Kako Vijesti saznaju, ukoliko se taj predlog odbije, rješenje za ministra odbrane je Krsto Perović.

Prije nego što predlog bude dostavljen parlamentu, mandatar treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajuće koalicije. Aktuelna Vlada Duška Markovića ima 22 resora – pored premijera, ima tri potpredsjednika, ministra bez portfelja i 17 ministarstava.

 

Autor Srđan Kosović

 

Izvor Vijesti, 05. novembar 2020.

 

Mandić i Knežević o sastavu vlade

Lider Nove srpske demokratije, i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da su se stvari „razbistrile“.

„Mnogo je trpio DF, mnogo je ružnih riječi rečeno, kako smo gramzivi političari. Evo mandatar je ponudio spisak i poznajem samo jednog čovjeka. Ispostavlja se da su fotelje željeli drugi“, rekao je Mandić nakon sastanka sa mandatarom za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem.

Mandatar za sastav vlade Zdravko Krivokapić predstavio je danas kadrovska rješenja za izvršnu vlast. On je kazao da će se o predlogu mandatara izjasniti na stranačkim organima.

„Protiv nas se radilo u portama crkvi. Ali znali smo da će svi pokazati svoje pravo lice. Proći će i ovo brzo imaćemo slobodne izbore“, zaključio je lider Nove.

Njegov kolega iz DF-a, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je dodao:

„Oni koji su vodili udbaške kampanje protiv DF-a večeras treba da spuste glavu. Mandatar predstavio vladu, a autentični predstavnici ne mogu da budu na ključnim pozicijama, posebno u bezbjednosnom sektoru gdje su Terzić i Abazović“, kazao je Knežević.

Knežević je kazao da nijesu tražili nijedan resor već da se ispoštuje izborna volja. „Građani su večeras vidjeli kako je ispoštovana izborna volja. Mandatar će imati test za narednih 200 dana i mi smo mu saopštili da nas ne interesuju njegovi kandidati za ministre, interesuje nas isključivo on i on će biti naš dužnik u narednom periodu“, rekao je Knežević.

Mandić i Knežević nisu htjeli da odgovaraju na pitanje novinara.

 

Autor Biljana Matijašević

 

Izvor Vijesti, 05. novembar 2020.

 

Milačić podržao vladu

Predlog mandatara je veliki iskorak za Crnu Goru, tim ljudima treba dati šansu i pomoći im da se nakon tri decenije svakojakog urušavanja postave temelji zdrave zemlje za svakog građanina, poručio je lider Prave Crne Gore, Marko Milačić.

On je kazao da je u ovom istorijskom trenutku najvažnije povjerenje, koje se mora iskreno i mudro graditi.

„Povjerenje na svim nivoima, pa i u okviru konstituenata parlamentarne većine. Svi poslanici te većine, pa i ja, svojim potpisom dali smo zadatak mandataru Zdravku Krivokapiću da sastavi i predloži svoj tim koji će u domenu izvršne vlasti voditi zemlju. Profesor Krivokapić juče je predstavio svoj tim i na nama je da tim ljudima damo šansu i pomognemo im da svi zajedno, u trenucima ogromnih državnih izazova, zakoračimo u demokratiju i nakon tri decenije svakojakog urušavanja Crne Gore napokon postavimo temelje zdrave zemlje za svakog građanina i za naše potomke“, rekao je Vijestima Milačić.

Navodi da u odnosu na sve prethodne vlade u ove tri decenije ova će biti vlada „pristojnosti, vaspitana vlada, vlada koja će znati da kaže „Dobar dan“, „Izvolite“, „Izvinite“.

„Vlada koja će se, siguran sam, truditi za dobrobit svih građana ove zemlje. Bez obzira na različite ideološke pozicije predloženih kandidata za ministre, bez obzira na eventualnu bliskost ovim ili onim političkim partijama, bez obzira na to da li nam se neko od predloženih kandidata više ili manje građanski dopada, mi kao društvo i naročito mi političari, a ja sasvim sigurno, moramo im dati šansu i to ne onu deklarativnu, već potpuno iskrenu, ne samo političku, već prije svega ljudsku, da ovu istoriju izguramo do kraja“, rekao je Milačić.

Parlamentarna većina, kako je dodao, ne smije biti publika koja će sa strane pratiti rad mandatara, ministara i čitave Vlade, čekajući njihove greške, kojih mora biti, naročito nakon tri decenije nesmjenjivosti vlasti, već prava i istinska podrška, s obzirom da je zadatak zajednički: stvaranje zdravog i prosperitetnog društva i istinski ugledne zemlje.

„Lično sam rasterećen i stvar je, što se mene i Prave Crne Gore tiče, vrlo prosta: vjerujemo Zdravku Krivokapiću i vjerujemo njegovom izboru. To ne znači da je bilo ko savršen, pa ni ja, pa ni bilo koja Vlada na svijetu, ali svi zajedno, zbog naše zemlje i naše djece, moramo da upregnemo svo svoje znanje i energiju da ovu Vladu, ali i sve organe vlasti učinimo što boljim i savršenijim“, zaključio je Milačić.

 

Autor Biljana Matijašević

 

Izvor Vijesti, 05. novembar 2020.

 

Medojević ne podržava vladu

Osim nedostatka ljudskog integriteta i elementarnog vaspitanja i konstantnog nedržanja date riječi, mandatar je sa svojim kratkim vidom pokazao i zaprepašćujuće nepoznavanje suštine problema u kojoj se nalazi Crna Gora i njeni građani, saopštio je lider PZP-a Nebojša Medojević.

„Krivokapić nije u stanju, čak ni da prepozna istorijsku važnost ovog trenutka i tranzicioni karakter vlade. On ne shvata neophodnost temeljnih političkih reformi koje treba da naprave diskontinuitet sa preko 200 godina totalitarnih poredaka u Crnoj Gori“, dodao je Medojević.

Osvrćući se na kako kaže izjavu Krivokapića koji je kazao: „Prilikom dosadašnjeg rada opredelili smo se da prvi korak bude racionalizacija koja će dati odgovor na sve izazove koji su specifični za Crnu Goru”, Medojević je kazao da je mandatar očigledno „sa svojim “ekspertima” procijenio da je sistem koji je razvijao Đukanović 30 godina, u suštini dobar, samo ga treba racionalizovati“.

Krivokapić je, kako smatra Medojević, ovom rečenicom pokazao da nije reformista, da ne vjeruje u demokratiju i izbornu volju građana.

„To pokazuje i njegov odnos prema DPS-u iz čijih redova ima više ministara nego iz DF. Njemu je DPS intimno bliži nego DF. Za ovu Vladu možda glasa i DPS. Nema reformi. Nema lustracije. Nema otvaranja dosijea UDBE. Nema revizija privatizacija. Nema hapšenja Mila Đukanovića i Aca Đukanovića. Nema zabrane rada zlikovačke organizacije DPS. Krivokapić je slab i kolebljiv lider. Ne drži riječ. Mijenja kurs dnevno“, saopštio je Medojević.

Kako dodaje Medojević, država u stanju u kome se nalazi, pred bankrotom javnih finansija, strukturnom korupcijom, mafijom koja vlada državom ,eksplozije pandemije, krahom ekonomije, bujanjem siromaštva i gladi, treba snažnu Vladu sa najširim političkim legitimitetom i premijera sa znanjem i autoritetom.

„Ova vlada će se baviti racionalizacijom, krečenjem prostorija, popisivanjem inventara, seljenjem službenika, štednjom toalet papira i spajalica“, kaže se u saopštenju.

„Ovoj vladi se mora ograničiti rok, jer iako je Krivokapić na sastanku, odgovarajući na moje pitanje, rekao da je to prelazna vlada koja će trajati od 200 dana do godinu, svojim djelovanjem je pokazao da mu se ne može vjerovati“, navodi se u saopštenju lidera PZP.

Sasvim sigurno je, kako je saopšteno, da će i taj period bez reformi i radikalnih rezova još više pogoršati stanje bolesti društva i da će zemlju i građane dovesti do teške krize.

„Teokratski karakter Vlade je čini ekstremno konzervativnom i nespremnom na promjene. O ključnim odlukama odlučivaće vrh crkve, bez obzira što oni o tim stvarima ne znaju ništa. Zato će se kao glavni politički tok ove vlade definisati stanje statusa kvo. Čekaćemo da se bolest sama izliječi“, navodi Medojević.

On dodaje da Krivokapić to ne zna, ali procesi su neminovni i reforme će se morati desiti, kao posljedica kraha sistema.

„Džaba ga ova vlada racionalizuje. Sistem je bolestan i doživjeće krah. Iz prve najave premijera zaključujem da će ova vlada šminkati mrtvaca. Cijenu će opet platiti građani“, zaključeno je u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Vijesti, 06. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u