Kako su četiri TV u roku od 15 minuta Bajdena proglasile pobednikom izbora

Nakon medijskog proglašenja pobednika američkih izbora usledio je niz čestitki od strane američkih saveznika iz celog sveta, uključujući i Balkan. Iz Srbije prva čestitala Z. Mihajlović

Nakon četiri dana čekanja, neizvesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Džoa Bajdena pobednikom predsedničkih izbora u razmaku od 15 minuta, počevši od 17.24 sati po srednjoevropskom vremenu. Si-En-En je bio prvi, sledili su En-Bi-Si i Em-Si-En-Bi-Si 55 sekundi kasnije. Si-Bi-Es je učinio isto u 17.25, a Ej-Bi-Si u 17.26 sati.

Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojanju glasova i izlazne ankete kako bi predvidele pobednika trke. Novinska agencija AP i Foks njuz, koje sarađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bajdenovu pobedu nešto kasnije, u 17.40 sati.

Foks je istovremeno s Pensilvanijom, za Bajdena proglasio i Nevadu, pa po toj mreži izabrani predsednik ima najviše elektora, 290. Foks je, naime, pre dva dana Bajdenu pripisao Arizonu, što ostale medijske kuće još nisu učinile, pa po njima ima 273 elektora. Televizije su objavile da je Bajdenovo vođstvo u Pensilvaniji, koje je u subotu dostiglo 34 hiljade glasova, dovoljno da zaključe trku.

„Gledajte, imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pensilvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pensilvaniji promeni poredak“, kazao je gledaocima politički direktor En-Bi-Si Čak Tod.

 

Izvor Hina/NSPM, 07. novembar 2020.

 

Janša o Bajdenovoj pobedi

Slovenački premijer Janez Janša, koji je među prvima u svetu čestitao Donaldu Trampu na pobedi u toku brojanja glasova, u subotu je napisao na tviteru da su mediji proglasili Džoa Bajdena za pobednika.

„Zanimljivo. Žalbe su podnesene u svim američkim državama s tesnim rezultatom. Sudovi još nisu ni počeli da odlučuju. Ipak, mediji, a ne neko službeno telo, proglašavaju pobednika. Čestitke stižu sa svih strana. To je vladavina prava“, objavio je Janša.

Slovenski predsednik Borut Pahor čestitao je u subotu Džou Bajdenu na pobedi na predsedničkim izborima.

 

Izvor FoNet/N1, 07. novembar 2020.

 

Svetski lideri čestitali Bajdenu

Neposredno nakon što su danas američki mediji proglasili Džoa Bajdena za novog 46. predsednika SAD, počeli su da se oglašavaju svetski lideri, čestitajući demokratskom kandidatu na pobedi. Među prvima mu je čestitao kanadski premijer Džastin Trudo, koji je poželeo sreću Bajdenu.

„U ime vlade Kanade, čestitam Bajdenu i Kamali Haris na činjenici da su postali novi predsednik i potpredsednica SAD”, napisao je Trudo na Tviteru.

Oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Džonson, takođe putem Tvitera:

„Čestitke za Bajdena, kao i za Harisovu, na njenom istorijskom dostignuću. SAD su naš najvažniji saveznik i radujemo se što ćemo tesno sarađivati na zajedničkim ciljevima, počev od klimatskih promena, trgovine, do bezbednosti u svetu”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je budućem predsedniku u Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na izboru.

„Radujem se budućoj saradnji s predsednikom Bajdenom. Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamenjivo ako želimo da se izborimo sa velikim iskušenjima našeg vremena”, navela je Merkelova na Tviteru.

I predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je Bajdenu izbor za predsednika.

„Amerikanci su izabrali svog predsednika. Čestitke za Bajdena i (Kamalu) Heris. Imamo mnogo posla da prevaziđemo današnje izazove u svetu! Hajde da radimo zajedno!”, napisao je Makron na Tviteru.

Među prvima koji je čestitao Bajdenu bio je i premijer Grčke Kirijos Micotakis.

„Želim da čestitam Bajdenu, koji je oduvek bio istinski prijatelj Grčke. Siguran sam da će tokom njegovog mandata odnosi naše dve zemlje biti još jači”, izjavio je Micotakis, preneo je Tanjug.

Izabranom predsedniku Bajdenu čestitke preko Tvitera uputili su i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Plenković je u čestitki naveo da se Vlada Hrvatske raduje saradnji s Bajdenom i izabranom potpredsednicom SAD Kamalom Haris i njihovom administracijom na jačanju bilateralnih veza i jačanju transatlantskog partnerstva.

Milo Đukanović je na Tviteru opisao izbor Bajdena kao veliku pobedu za američki narod i potvrdu snage američke demokratije, kao i veliku pobeda za demokratski svet.

 

Izvor Politika, 07. novembar 2020.

 

Vučić čestitao Bajdenu i zahvalio Trampu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Džozefu Bajdenu na izboru za predsednika SAD.

„Iskrene čestitke Džozefu Bajdenu na izboru za predsednika SAD. Želim vam mudrosti i odlučnosti da se suočite sa postojećim izazovima na dobrobit Amerike i sveta. Nadam se nastavku dobre saradnje sa Vama, kakvu smo imali i sa Donaldom Trampom, na čemu sam mu veoma zahvalan“, napisao je Vučić u objavio na Tviteru.

Na rezultate predsedničkih izbora u SAD stigle su i brojne reakcije iz regiona.

 

Izvor RTS, 08. novembar 2020.

 

Đilas: Vučić podrškom Trampu ugrozio interese Srbije

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je večeras, nakon što je proglašena pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrškom Donaldu Trampu tokom predizborne kampanje „ugrozio državne interese i međunarodnu poziciju Srbije”.

Đilas u saopštenju navodi i da se Vučić praktično mešao u američku predizbornu kampanju, a kao primere navodi potpisivanje Vašingtonskog sporazuma koji, kaže, nije koordinisan sa Evropom, kao i „javno pozivanje” američkih Srba da glasaju za Trampa.

„Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su bili deo Trampove kampanje. Tramp je izgubio izbore. Bajden je novi predsednik Amerike. I šta ćemo sad?”, napisao je Đilas, prenosi Tanjug.

Đilas smatra da postoji realna opasnost da Srbija snosi posledice, zato što je njen predsednik, kako navodi, „igrao na sve ili ništa”, jer je mislio da će dobiti podršku SAD „da radi u Srbiji šta god hoće naredne četiri godine”.

Optužio je i medije za koje kaže da ih kontroliše Vučić, da su prethodnih dana „najgorim rečima napali novog američkog predsednika, tvrdeći da je pokrao izbore”.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Carolyn Kaster

 

Izvor Politika, 07. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u