Mediji: Bajden će nominovati Blinkena za državnog sekretara

Blinken je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio drugi čovek Stejt departmenta tokom mandata Baraka Obame, a poznaje se odranije i sa Vučićem

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden će za poziciju državnog sekretara nominovati diplomatu Entonija Blinkena, dok će za ambasadora u Ujedinjenim nacijama biti nominovana Linda Tomas-Grinfild.

Nominacija dvoje diplomata će, kako prenosi Gardijan, obezbediti politiku koja je kontrast Trampovoj spoljnoj politici koja se vodila sloganom “Amerika na prvom mestu” koja je presekla veze SAD sa višegodišnjim partnerima.

Blinken je dugogodišnji Bajdenov saradnik koji je bio drugi čovek Stejt departmenta tokom mandata Baraka Obame, a bio je i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost. Imenovanje Blinkena je dugogodišnjeg Bajdenovog saradnika Džejka Salivena učinilo najboljim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost, saznaje Rojters.

Bajden je tokom kampanje kritikovao Trampovu spoljnu politiku i obećao da će se ponovo posvetiti NATO-u i drugim globalnim paktovima, kao i da će pozvati eksperte da se bore protiv kovida, ali i da reše druge unutrašnje probleme.

Obećao je i ponovno pridruživanje Pariskom klimatskom dogovoru i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ali i potencijalni povratak iranskom nuklearnom dogovoru.

 

Izvor Gardijan/RTS, 23. novembar 2020.

 

B92: Vučić i Blinken se dobro poznaju

Novi američki državni sekretar mogao bi biti Entoni Blinken, pišu američki mediji. A on je dobro poznat sagovornik srpskom predsedniku.

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić već se sastajao s Blinkenom, i to u više navrata, o čemu svedoče i brojne fotografije.

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Ukoliko novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden bude Blinkena postavio za državnog sekretara, što je u američkoj administraciji zapravo ministar spoljnih poslova, za Srbiju bi to bila dobra vest, jer Vučić ima dobre odnose s Blinkenom, a time bi bila nastavljena odlična saradnja i sa novom američkom administracijom.

 

Naslovna fotografija: Jose Luis Magana/AP Photo

 

Izvor B92, 23. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u