U Srbiji danas preminula 41 osoba od korone, 7.579 zaraženih

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 140.608 osoba, a 1.315 je preminulo. Do sada je testirano 1.682.416 uzoraka. Procenat smrtnosti je 0,93 odsto

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa, kao i najveći broj testiranih u jednom danu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovano je 7.579 novih slučajeva, a preminula je 41 osoba. Od poslednjeg preseka testirana je 22.231 osoba.

Hospitalizovano je 6.597 osoba, od kojih su 223 pacijenta na respiratoru, dva manje nego juče, javlja Tanjug.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 140.608 osoba, a 1.315 je preminulo.

Do sada je testirano 1.682.416 uzoraka.

Procenat smrtnosti je 0,93 odsto.

Najviše novozaraženih u Beogradu, zatim u Novom Sadu i Nišu

Od 7.579 novih slučajeva koronavirusa koliko je u Srbiji registrovano u poslednja 24 sata, najviše je ponovo zabeleženo u Beogradu, 2.142.

Drugi po broju zaraženih je Novi Sad sa 523 novozaražena, Kragujevac ima 280, Niš 276, Pančevo 227 zaraženih.

Manje od 200 novih slučajeva registrovano je u Kraljevu, 151, Čačku 119, Bačkoj Palanci 113, Zrenjaninu i Požarevcu po 112 i Smederevu 108, javlja Tanjug.

U Valjevu su potvrđena 94 nova slučaja, u Subotici 85, Paraćinu 84, Šapcu i Kruševcu 77, Kladovu 70.

U ostalim mestima u poslednja 24 sata registrovano je manje od 70 novih slučajeva koronavirusa.

 

Izvor Politika, 25. novembar 2020.

 

Krizni štab doneo odluku o školama i vrtićima

Održana je sednica Kriznog štaba, a glavna tema ovog puta su škole, odnosno prelazak na nastavu na daljinu putem interneta.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je nakon sednice Kriznog štaba da učenici do 5. razreda osnovnih škola ostaju u dosadašnjem režimu rada.

“Vrtići se neće zatvarati, nema za to potrebe niti opravdanja. Od petog do osmog razreda idu na onlajn sistem i taj sistem će trajati sve do početka raspusta. Ta odluka važi i za sve srednje škole”, rekao je on.

Raspust će početi 21. decembra i trajaće do 20. januara.

“Doneli smo odluku da zimski školski raspust počne 21. decembra ove godine, a završi se 20. januara naredne godine. Samo za neki dan je duži nego do sada ali ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima i da učenici i studenti budu što više kod svojih kuća”, rekao je doktor Branislav Tiodorović nakon

“Želimo da do početka raspusta sistem škola funkcioniše”, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Dr Tiodorović je rekao da se i fakultetima preporučuje onlajn nastava, ali da neki poput Medicinskog moraju da prilagode praktične vežbe. On je rekao da je važno da izdržimo ovu i narednu nedelju, jer se nakon toga, početkom decembra, očekuje zaravnavanje krive.

“Krizni štab je imao težak zadatak i kroz ceo ovaj period. Morali smo da dobro izvagamo i da donesemo odluke koje će predstavljati održivost zdravstvenog sistema”, naveo je epidemiolog Tiodorović.

“Nema potrebe za vanrednim stanjem”

Tiodorović je rekao da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kao i da za sada neće biti zabrane kretanja.

“Znate kako naš narod reaguje ako kažemo da se kriva zaravnila, kako smo prošli u prethodna dva talasa, odmah se opuste. Morate da mislite i na taj psihološki aspekt”, objašnjava dr Tiodorović.

“U celoj Srbiji imamo situaciju da je veći broj zaraženih učenika u srednjim školama, ali to je do 0,24%. U osnovnim školama, imamo više problema sa nastavnicima, nisu samo zaraženi, neki su i izolaciji jer je neko od njihovih kontakata zaražen”, dodao je on.

Kada je reč o generalnoj situaciji sa koronavirusom u Srbiji, on je rekao da situacija nije jednaka u celoj zemlji.

“Ohrabruju podaci za Beograd, gde sada novozaraženi čine trećinu ukupnog broja, to je možda pozitivno”, rekao je on i dodao da je u Vojvodini situacija vrlo teška situacija, a celu situaciju u zemlji ocenio je kao vanrednu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Blic/B92, 25. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u