Kompanija za sertifikaciju „Severnog toka 2“ napustila projekat

Predstavnik kompanije izjavio je da ona obustavila pružanje usluga zbog opasnosti da bude podložna američkim sankcijama

Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL), napustila je projekat zbog američkih pretnji sankcijama.

„Američki Stejt department objavio je nova pravila u pogledu Zakona o zaštiti energetske bezbednosti Evrope (PEESA). U skladu sa tim, smatramo da rad DNV GL na inspekciji opremljenih brodova koji pružaju usluge ‘Severnom toku 2’, podleže sankcijama. Stoga je kompanija DNV GL obustavila pružanje usluga koje bi mogle da budu predmet zakona“, izjavio je predstavnik norveške kompanije.

Kako je norveška kompanija objasnila, ona je na projektu bila angažovana za pregled dokumentacije i proveru građevinskih radova u odnosu na usaglašenost sa standardima. U to je takođe spadalo praćenje ispitivanja i pripremanje opreme koja je korišćena na brodovima tokom polaganja cevovoda. Pored toga, kompanija je trebalo da izda sertifikat o usaglašenosti nakon zadovoljavajućeg završetka projekta.

Kako je navedeno, nedovršena deonica gasovoda nalazi se u danskim vodama i prema pravilima lokalnog regulatora, Danske energetske agencije (DEA), kompanija-operator gasovoda „Nord Strim 2 AG“ ima pravo da angažuje bilo koju treću stranu koja će moći da pruži sertifikat koji potvrđuje da je gasovod izgrađen u skladu sa važećim zakonodavstvom zemlje.

„Nord Strim 2 AG“ odbio je da komentariše tu situaciju.

„Ne možemo da otkrivamo ili komentarišemo komercijalne informacije. Vlade i Evropska komisija treba da zaštite evropske kompanije od nezakonitih eksteritorijalnih sankcija“, saopštila je kompanija novinarima.

Podsetimo, ranije je agencija Blumberg prenela da američke vlasti nameravaju da uvedu sankcije kompanijama za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim brodovima na završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Ovaj projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom – „Gaspromom“. Evropski partneri projekta su kompanije „Rojal Dač Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“, koje ukupno finansiraju 50 odsto projekta, odnosno do 950 miliona evra svaka.

 

Naslovna fotografija: Axel Schmidt/Reuters

 

Izvor Sputnjik, 26. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u