Mađarska i Poljska predvode pobunu protiv pretvaranja EU u novi SSSR

Pritisak na Mađarsku i Poljsku traje već duži niz godina, ali sada je sukob otišao predaleko. Već poduže se više ne radi o novcu, već o suverenitetu

Varšava i Budimpešta su blokirale usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i fonda za oporavak od pandemije koji su “teški” ukupno dva biliona evra.

„Diktatori iz Poljske i Mađarske žele da unište Evropsku uniju!“, „Ne, to su oni koji vrše pritisak na Poljsku i Mađarsku, ponašaju se kao fašisti i žele da unište EU!“, „Žele da nas uvuku u novi Sovjetski Savez“, ovo je rezime vrlo nervoznih reakcija.

Nemački list Špigl objavio je da držanje Mađarske i Poljske zahteva “težak odgovor”.

Suština spora je jednostavna. Vrh EU (a on je sada ne samo de fakto, već i legalno u Nemačkoj) želi da poveže pružanje pomoći zemljama pogođenim epidemijom koronavirusa sa njihovim nivoom demokratije: ako ispunjavate kriterijume – evo novca.

Drugim rečima: dobićete manje ili uopšte ništa dok ne izmenite svoje zakone ili ne obećate da ćete to učiniti u bliskoj budućnosti. Glavni primaoci su upravo Poljska i Mađarska? Njima se sada poručuje: da li želite novac? Pa, promenite zakone.

Viktor Orban i Jaroslav Kačinjski odavno su proglašeni glavnim čudovištima u Evropi – migrantofobima, protivnicima LGBT, konzervativnim tradicionalistima koji štite porodične vrednosti. Njima se sada sugeriše: izaberite – ili evropski novac ili svoje vrednosti.

Mađarskoj se zamera da njeno sudstvo nije potpuno nezavisno. Ali, da je mađarsko pravosuđe donosilo odluke u zajedničkom “evropskom duhu”, niko ne bi vršio pritisak na Budimpeštu. Pritisak na Mađarsku i Poljsku traje već duži niz godina, ali sada je sukob otišao predaleko. Već poduže se više ne radi o novcu, već o suverenitetu.

Orban i poljski premijer Moravjecki najavili su da neće promeniti stav: ako EU nastavi da insistira na povezivanju ekonomije i ideologije (odnosno, navodne brige za ljudska prava), blokiraće usvajanje budžeta i plana pomoći. Do samita EU na kojem treba da budu odobreni ovi dokumenti ostalo je nešto više od dve nedelje, a Varšava i Budimpešta ne nameravaju da popuste.

Kako će Berlin odgovoriti?

Obično su u ovakvim slučajevima Nemci – uz pomoć ostatka Evropljana – do poslednjeg vršili pritisak na pobunjene Mađare i Poljake, ali bi na kraju ipak pronašli kompromis. Ovoga puta međutim, niko ne namerava da popusti.

Jasno je da Varšava i Budimpešta u ovom slučaju nemaju šanse za pobedu. Stoga će se držati do poslednjeg, računajući na činjenicu da bi Berlin ipak više voleo da odloži konačni obračun. Nikome nije potreban raskol u EU – i nije reč o budžetu, pa čak ni o fondu pomoći, za čiju će primenu EU još uvek naći mehanizme.

Posledice ovog rascepa (prevazilaženje veta pomoću “rupa u zakonu” i posledična nezvanična izolacija dve istočnoevropske zemlje… ) dovešće u pitanje dalju evropsku integraciju. Ako ne možete da se nosite sa dve države, kako onda integrisati ostalih 25? Kako ih naterati da se i dalje odriču svog suvereniteta?

I upravo o tome govori taj isti Orban. Sporovi između EU i Mađarske i Poljske nisu finansijsko pitanje, rekao je mađarski premijer, pa se „ova rasprava ne može da se reši novcem“.

Orban je podsetio da se nesuglasice koje razdvajaju Mađarsku i neke zemlje EU tiču migracija, državnog suvereniteta i pola (muškarci, žene) i rekao da Mađarska neće zauzeti stavove koji ne odgovaraju njenom narodu. Odnosno, da se Mađarska neće odreći svog suvereniteta – ali šta je sa evropskom integracijom onda čija je suština ujedinjavanje svih Evropljana u okviru jedinstvene Evrope već za koju godinu?

Stvar je u tome što Poljaci i Mađari i dalje smatraju EU nečim drugim. Moravjecki je rekao:

“Kurs EU treba da se zasniva na činjenici da 27 zemalja karakteriše 27 različitih pravnih poredaka i tradicija, uključujući viziju budućnosti. Ova različitost mora da se poštuje, mora da se ceni. <…> Moramo da vodimo računa o interesima svake od zemalja članica. Danas napadaju Mađarsku, Poljsku, Sloveniju, sutra to mogu biti Bugarska, Španija ili Italija, jer se nekome nešto možda neće svideti. <…> Nećemo oklevati da uložimo veto ne samo za dobro Mađarske i Poljske, već i za dobro čitave Evropske unije”.

Međutim, evropski integratori nisu započeli ceo proces da bi uvek računali sa mišljenjem nekih „zaostalih“ naroda. A kada god su neki Mađari i Poljaci počinjali da upoređuju Evropsku uniju sa vremenima „komunističke okupacije“ i „moskovske diktature“ – bili su postavljani na mesto.

Bivši predsednik Evropskog saveta, Poljak Donald Tusk, direktno je optužio vladajuću stranku Kačinjskog u Poljskoj da radi za Moskvu: “Sve što čini uklapa se u rusku strategiju usmerenu na uništavanje EU i geopolitičku izolaciju Poljsku. Da li to rade svesno ili ne, drugo je pitanje.”

Dakle: poljsko rusofobsko rukovodstvo potajno pomaže Moskvi da uništi EU. Odnosno: želja Poljaka da sačuvaju suverenitet rad je za Rusiju. Da bi preživela i nastavila put ka jedinstvenoj državi, EU treba ili da se reši vanzemaljca (Mađara, Poljaka…), ili da natera sve „pogrešne Evropljane“ na pokoravanje. Ali, sadašnji naslednici Karla Velikog, Napoleona i Hitlera nemaju snage ni za jedno ni drugo.

 

Naslovna fotografija: Czarek Sokolowski/AP Photo

 

Izvor Fakti, 30. novembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u