Gej skandal u Fidesu, Mađarska optužuje zapadne službe

U trenutku dok Mađarska zajedno sa Poljskom blokira usvajanje novog budžeta EU, poslanik Fidesa uhvaćen je na žurci koju tabloidi nazivaju „gej orgijama“

Ono što je u nedelju počelo kao neočekivana ostavka jednog evropskog parlamentarca, u utorak je odjeknulo kao bomba. Ispostavilo se da uticajni visoki funkcioner vladajuće stranke nije dao ostavku zato što se zamorio od rada u parlamentu, nego zato što ga je belgijska policija uhvatila kako se niz oluk, krvavih ruku, spušta s prvog sprata stana u kojem se održavala žurka. Mediji su ubrzo otkrili detalje koji su u Briselu malo koga skandalizovali, ali sadrže optužujuće činjenice za mađarsku konzervativnu vladajuću stranku.

Policija je, naime, po prijavi komšija zbog kršenja mera protiv širenja virusa korona, upala u stan u kojem se održavala žurka i zatekla 25 osoba „uglavnom muškog pola”, od kojih su neki bili nagi. Portparol policije je izvestio da su prolaznici u toku racije prijavili da se neki čovek spušta niz oluk svetlarnika, pa je i on ubrzo uhvaćen. Kako nije imao nikakav dokument da se identifikuje, ovaj čovek se pozvao na diplomatski imunitet. U njegovom rancu je pronađena i tableta ekstazija. Policija ga je odvela do stana i tamo se identifikovao diplomatskim pasošem kao Jožef Sajer, poslanik mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu.

Što se tiče Evropskog parlamenta, nema ničeg spornog u učešću u seksualnoj zabavi bilo koje vrste. U prvi mah su mediji prenosili da je u stanu policija zatekla „uglavnom” muškarce, potom je obelodanjeno da je žurka organizovana iznad poznatog gej kluba (samo nekoliko metara udaljenog od policijske stanice), u kvartu koji obiluje takvim lokalima, a kasnije je rasvetljena i vrsta seksualne žurke koju su svetski tabloidi jednostavno nazivali gej orgijama. Ali belgijski zakon je prekršen zbog kršenja distance, uz obavezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, kao i zbog toga što su na zabavi bile više od četiri osobe. Tu je i optužba za posedovanje opojnog sredstva, za koje poslanik tvrdi da ne zna kako se našlo u njegovim stvarima, jer ga ne koristi. Prema njegovim rečima, on je nudio policiji da ga testiraju na droge, ali to nisu smatrali potrebnim. Kao i svi prisutni, dobio je policijsku opomenu i kaznu od 250 evra, što je, kako je primetio Gardijan, manje od dnevnice koju poslanici dobijaju za prisustvo u Evropskom parlamentu.

Dakle, čovek za koga se ispostavilo da je mađarski poslanik J. S. (59) pozvao se u petak uveče, u vreme policijskog časa, na diplomatski imunitet, za koji su još dvojica nešto mlađih muškaraca rekli da ga poseduju. Mediji su već u utorak povezali da je mađarski poslanik koji je u nedelju dao ostavku upravo J. S. sa ove žurke i da je on pisao mađarski ustav 2011. godine, u kojem se brak definiše kao „zajednica muškarca i žene”. Sajer se pre devet godina pohvalio da će Stiv Džobs, koji je baš krajem te godine umro, biti ponosan na njega, jer je novi mađarski ustav pisao na svom ajpedu. Ali, tokom tih devet godina, mađarski ustav je za Brisel postao suviše ograničavajući akt, barem što se tiče prava homoseksualaca, zakoni su postali smetnja za vladavinu prava, a nacionalna politika prema migrantima je svakodnevna loša praksa.

Samo na prvi pogled gore od većine golišavih muškaraca prošao je organizator zabave, koji je kažnjen sa 750 evra. Izuzev što je okončao svoju 30 godina dugu poslaničku karijeru, prvo u nacionalnom, a od 2004. i Evropskom parlamentu, Sajer je – ako se izuzme lična moralna dilema (oženjen je pravnicom i sudijom Ustavnog suda, s kojom ima odraslu kćerku) – mnogo veću štetu naneo Fidesu, upravo u trenutku kada Mađarska i Poljska odbijaju da glasaju za novi evropski budžet i „korona fond”.

Zanimljivo je pogledati kako međunarodna štampa izveštava o ovom slučaju: belgijske novine pišu o detaljima kućne zabave, uključujući izjave učesnika („pili smo piće kao u kafiću, dok su neki imali seks”); češka štampa akcenat stavlja na bežanje preko oluka, slovačka na posedovanje droge i u naslovima uglavnom stoji „Orban”, „gej” i „orgije”. Anglosaksonska štampa se bavi antihomoseksualnim aktivnostima Fidesa. Dopisnik Bi-Bi-Sija je naglasio da je slučaj koji je u medijima opisan kao homoseksualne orgije posebno sramotan za Fides, koji je vodio kampanju za tradicionalne porodične vrednosti, a nedavno je podneo i predlog zakona kojim se homoseksualcima zabranjuje usvajanje dece. „Vajs”, koji retko izveštava o Mađarskoj, takođe je istakao u naslovu da je Sajer bio političar anti-LGBT stranke. Dejli mejl, Tajms, Gardijan, Njujork tajms i Vašington post pišu o Sajerovom slučaju sličnim tonom. Bečki Prese navodi da je mađarski poslanik uživao u Briselu u „društvenoj otvorenosti koju njegova stranka želi da uguši u Mađarskoj”.

Zvanična Budimpešta smatra, a o tome pišu i provladini mediji, da je homoseksualna afera koja je otkrivena zbog kršenja distance – delo zapadnih obaveštajnih službi i da je skandal plasiran upravo dok se „vaga” da li će Budimpešta i Varšava popustiti u blokadi usvajanja evropskog budžeta zbog toga što je Brisel povezao vladavinu prava sa izdvajanjem novca iz fondova EU. Oni ukazuju da je indikativno što je „procurilo” samo ime mađarskog poslanika, a ne i druge dvojice diplomata, i da je momenat u kojem se sve dogodilo pokazatelj političke motivisanosti.

U svojoj drugoj izjavi, u utorak (obrazlažući ostavku, u nedelju nije ni spomenuo žurku), Sajer je zamolio da se njegova lična greška zbog kršenja zabrane „ne širi na moju domovinu ili političku partiju” čiji je osnivač. Andraš Fekete Đer, lider opozicionog Momentuma, rekao je da je Sajerov skandal potpuni moralni bankrot Fidesa. Iz Jobika su poručili da je Fides „lažljiva i korumpirana zajednica narkomana i homoseksualaca”. Na društvenim mrežama su korisnici podsetili na prošlogodišnji skandal kada je procurio video-snimak u kojem se video gradonačelnik Đera Zolt Borkai kako s prostitutkama uživa na skupocenoj jahti u blizini Dubrovnika. Ova afera nije odmogla gradonačelniku da ponovo bude izabran na lokalnim izborima.

Ipak, najnoviji skandal mnogo tešnje je povezan sa programskim načelima konzervativnog Fidesa i prevazilazi aluzije na finansijsko obilje i rasipništvo, tako da će se ubrzo videti da li će se premijer Viktor Orban predomisliti u vezi sa glasanjem za raskošni budžet EU, na koji čeka 27 članica.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Peter Kohalmi/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 03. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u