Šef svih američkih službi: Kina je najveća pretnja za SAD od 1945. godine

Kina „predstavlja najveću pretnju za Ameriku u ovom trenutku i najveću pretnju za demokratiju i slobodu širom sveta od Drugog svetskog rata do danas“, rekao je Retklif

Kina predstavlja najveću pretnju američkoj dominaciji u ekonomiji, vojsci i tehnologijama, demokratiji i slobodi u svetu za poslednjih 75 godina. Ovo je – u autorskom tekstu koji je objavio Volstrit džurnal – napisao direktor Nacionalne obaveštajne službe Sjedinjenih Država Džon Retklif.

Retklif je naglasio da ima pristup većoj količini obaveštajnih podataka od bilo kog člana američke administracije. Pa izneo tvrdnju da Kina „predstavlja najveću pretnju za Ameriku u ovom trenutku i najveću pretnju za demokratiju i slobodu širom sveta od Drugog svetskog rata do danas“.

„Obaveštajni podaci jasno pokazuju da Kina namerava da dominira nad Sjedinjenim Državama i ostatkom planete na ekonomskom, vojnom i tehnološkom planu. Mnoge glavne kineske inicijative i vodeće kompanije samo prikrivaju akcije kineske Komunističke partije“, kaže se u njegovom članku.

Retklif u tekstu navodi primere hapšenja i suđenja kineskim državljanima u Sjedinjenim Državama pod optužbom za industrijsku, tehnološku i naučnu špijunažu. Dodao je da vlasti SAD štetu od krađe američke intelektualne svojine od strane Kine procenjuju na 500 milijardi dolara godišnje.

Ocenio je da su krađe vojnih tehnologija u Sjedinjenim Državama usmerene na pretvaranje Kine u „vodeću vojnu silu na svetu“. Šef Nacionalne obaveštajne službe SAD tvrdi da Kina na svojim vojnicima izvodi eksperimente „u nadi da će dobiti vojnike sa biološki naprednijim mogućnostima“. Retklif je ukazao i na pokušaje indirektnog uticaja na članove američkog Kongresa u čijim izbornim jedinicama postoje kineske kompanije u kojima rade Amerikanci.

Šef nacionalne obaveštajne službe, koji nadgleda i koordiniše aktivnosti svih 16 američkih obaveštajnih agencija, otkrio je da je u njihovim budžetima (koji su na nivou 85 milijardi dolara godišnje) izvršena preraspodela kako bi glavnu pažnju usmerile na Kinu.

„Peking se priprema za vremenski neograničenu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama“, uveren je Retklif koji je to nazvao „izazovom koji se dešava samo jednom jednoj generaciji“.

U nastavku je upozorio: „O našoj generaciji će se suditi prema njenom odgovoru na pokušaj Kine da preoblikuje svet po svom viđenju i da postane dominantna velesila umesto Amerike“.

 

Naslovna fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images

 

Izvor Fakti, 04. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u