Nakon diplomatskog skandala u Sarajevu, Lavrov stigao u Beograd

Lavrov u Beogradu poručio da se Rusija zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma. Prethodno Džaferović i Komšić otkazali sastanak sa Lavrovim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinskim i dubinskim odnosima, pre svega bilateralnim između dve zemlje, koji su, kako je rekao, naglašeno prijateljskog karaktera.

„Potvrdili smo strateško opredeljenje obe zemlje da na prijateljskim i osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nastavimo da razvijamo i, svuda gde je moguće, poboljšavamo odnose u različitim sferama društvenog života”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o bilateralnim odnosima, od energetike do vojnotehničke saradnje, o ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji, do saradnje u oblasti poljoprivrede.

„U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečerskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo ‘balkanski tok’ sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim razgovarao o svim ključnim pitanjima i da mu je preneo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

„Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije”, naglasio je on.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zainteresovana da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, uključujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 1244, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

„Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu”, poručio je Lavrov posle sastanka sa Vučićem, prenosi Tanjug.

Lavrov: Pozdravljamo balansiranu politiku Srbije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da pozdravlja balansiranu spoljnu politiku Srbije i njenu politiku vojne neutralnosti, koja je od posebnog značaja za region.

„Pozdravili smo još jednom izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva, koje je usmereno ka vođenju jednakih i uzajamno korisnih odnosa sa svima, što je i u temelju ruske spoljne politike. Pozdravili smo posvećenost Beograda, još jednom potvrđenu od strane predsednika Vučića, političi očuvanja vojne neutralnosti, odustajanjem od pridruživanja antiruskih sankcija, bez obzira na to ko ih uvodi”, naglasio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Siguran je, kako kaže, da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže da se promoviše mir i stabilnost na Balkanu.

„I da se suprotstavljamo drugim tendencijama, koje žele da se poveća konfrontacija u najvažnijem regionu, koji je mnogo stradao tokom istorije”, naveo je Lavrov.

Podseća da se obeležava i 25 godina od postizanja Dejtonskog sporazuma i da se Rusija zalaže za poštovanje principa Dejtona, a to je jednakost tri konstitutivna naroda i postojanje dva entiteta – Republike Srpske i FBiH.

Kada je reč o KiM, kaže:

„Zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244 i da bude u temelju traženja svakih mogućih dogovora. Naglasili smo zainteresovanost u tome da uloga EU kao posrednika ima praktične rezultate i da se realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu od strane Prištine za sve dogovore koji su bili postignuti, među kojima je i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština”.

Lavrov ističe da stav Rusije ostaje nepromenjiv, a to je da treba tražiti kompromis na osnovu Rezolucije 1244 i da će podržati samo odluku koja odgovara i Srbima, prenosi Tanjug.

O postupcima Komšića i Džaferovića

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras da su hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH ranije danas bojkotovali susret sa njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih spoljnih snaga.

Lavrov je rekao da je on razmenio mišljenja sa srpskim prijateljima u BiH.

„Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su doneli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partnerima”, rekao je Lavrov.

On je podsetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, pre nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

„To je filozofija duboko ukorenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu”, rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bojkotovali su susret sa Lavrovim, obrazlažući to time da ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

 

Izvor Politika, 15. decembar 2020.

 

Vučić i Lavrov posetili Hram Svetog Save

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetili su danas Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog patrijarha Irineja. Lavrov i Vučić zapalili su i sveće za poglavara SPC.

Rusija je pomogla pri oslikavanju jednog od tri najveća pravoslavna hrama na svetu. Osim značajnih finansijskih sredstava koja su uložili, ruski umetnici su zajedno sa srpskim umetnicima radili na ukrašavanju kupole, a taj tim predvodio je ruski akademik Nikolaj Muhin koji je glavni autor i tvorac mozaika.

Mozaik koji se prostire na 15.000 kvadrata je od stakla i kamena, a kupola na kojoj je oslikan Isus Hrist je najveća u pravoslavnim hramovima i prikazuje Vaznesenje koje postoji još jedino u kupoli Pećke patrijaršije. Rađen je od lomljenog stakla, što uz posebnu svetlost stvara utisak da se likovi svetaca pokreću.

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena je „Večna vatra” kod istoimenog spomenika, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji boravi u poseti Beogradu.

Plamen će goreti kao simbol prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu. Nakon podsećanja na paljenje baklje „Večne vatre” u Moskvi, putem video-bima, ruski gardisti doneli su plamen, posle čega je srpski gardista bakljom upalio vatru na spomeniku u Beogradu.

Plamen „Večne vatre” u Srbiju je prenet specijalnim avionom ruskog Ministarstva odbrane. Vučić i Lavrov zatim su položili vence na spomenik „Večna vatra” na kome, inače, piše „Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno”.

U temelje tog spomenika postavljena je kapsula sa zemljom iz Rusije u februaru ove godine, kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio u zvaničnoj poseti Beogradu.

Prethodno su Vučić i Lavrov, na ulazu u Groblje oslobodilaca obišli izložbu Ruskog ministarstva odbrane povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prenosi Tanjug.

EU da preuzme odgovornost

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je Evropsku uniju da preuzme odgovornost za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Izražavamo žaljenje što EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ne može da ispuni dogovore koji su postignuti, a pre svega o formiranju zajednice srpskih opština, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem.

On je dodao da Rusija to vidi kao nemoć i pozvao „kolege iz EU da shvate svoju odgovornost ;za ispunjenje onoga što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU”, prenosi Beta.

Zahvalnost Rusiji na podršci Srbiji

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je danas Rusiji i ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na tome što u međunarodnoj političkoj areni uvek dižu glas kako bi sačuvali interese Srbije.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lavrovim, zahvalio Rusiji i na tome što se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovno podnosi izveštaj o Kosovu i Metohiji, što se poštuje Rezolucija 1244 i što se čuje izveštaj UNMIK-a.

Šef srpske diplomatije istakao je da Rusija brani srpske interese i u drugim međunarodnim i evropskim organizacijama u kojima je Srbija članica, prenosi Tanjug.

Dačić poklonio Lavrovu grafiku

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i tom prilikom mu uručio specijalnu grafiku zakonodavnog doma.

Dačić je Lavrovu uručio grafiku zakonodavnog doma, jer je Lavrov često znao da daruje Dačiću svoje izvanredne grafike, koje bi nastajale brzopotezno u vreme njihovih brojnih susreta dok je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

Dačić je Lavrova dočekao ispred Doma narodne skupštine, srdačno su se pozdravili i Dačić mu je predstavio svoj kabinet, prenosi Tanjug.

Selaković dočekao ruskog ministra

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u posetu Srbiji. Lavrov je u Beograd sleteo oko 12.40, a na aerodromu „Nikola Tesla” dočekao ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Prema planu posete, Lavrov će prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati ceremoniji paljenja večne vatre i položiti vence na Spomenik „Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, nakon kojih je planirano obraćanje javnosti.

Zatim će obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Pres služba predsednika. Tom prilikom, ministar Lavrov pročitaće pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu, u kome su učestvovali i ruski umetnici.

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30 u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika.

Tokom posete, Lavrov će se sastati i sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Lavrov će se takođe sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 15. decembar 2020.

 

Lavrov pročitao Putinovo pismo u Hramu Svetog Save

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Savet Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

Ove poruke u pismu koje je uputio predsednik Putin pročitao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog patrijarha Irineja.

“Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti”, naveo je Putin u pismu.

Mozaik koji ulepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naglasio je predsednik Rusije.

Podsetio je da je patrijarh Irinej poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu, kao i da je nakon svog upokojenja i sahranjen u kripti Hrama.

“Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima kojima su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije”, poručio je Vladimir Putin u pismu.

Lavrov je u svoje ime i u ime celog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije zbog smrti patrijarha i uputio im tople pozdrave.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. decembar 2020.

 

Komšić i Džaferović odbili sastanak sa Lavrovim

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji bojkotuju susret sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Sarajevu, kažu da su to učinili zato što ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

Džaferović i Komšić su to rekli na zajedničkoj konferenciji u Predsedništvu BiH, gde su u tom trenutku razgovarali Lavrov i srpski član Predsedništva i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Rekli su da su nameravali da odu na sastanak sa ruskim ministrom i da mu kažu sve što imaju, ali su se, ipak, odlučili za zajedničku konferenciju za novinare, jer to, smatraju, ima veću težinu, preneo je Tanjug.

Kao primere nepoštovanja institucija BiH, naveli su to što tokom sinoćnjeg susreta Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali i nekih izjava Lavrova, posebno ona kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO.

Komšić je ocenio da je Lavrov, kao iskusni diplomata, čiji potezi su unapred isplanirani, šalju određenu poruku. A te poruke Lavrova nakon susreta sa Dodikom, Komšić i njegov kolega Džaferović doživljavaju kao „nipodaštavanje i negiranja institucija BiH”.

„Lavrov kao savršeno informisan, morao je da zna da takvu odluku mogu doneti samo državni organi BiH”, rekao je Komšić, uz podsećanje da je BiH donela odluku o pristupanju EU i NATO.

Komšić je rekao da je opredeljenje BiH da ima dobre odnose sa Rusijom, ali da, kako je kazao, istovremeno očekuju da onaj koji predstavlja Rusku Federaciju poštuje institucije i ustavni sistem BiH. Komšić je pomenuo i oglašavanje portparola Lavrova na društvenim mrežama objavom sa „jednom vrste pretnje” izrečene diplomatskim jezikom.

„Ne možemo graditi odnose na taj način”, rekao je Komšić.

Džaferović se složio sa svim što je izjavio Komšić i istakao da je ovim potezom žele da očuvaju dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH.

„RF je velika država, svetska sila, BiH to nije, ali je važna i značajna država u svetu. Imamo svoj ponos i želimo da kaže šta mislimo u datom trenutku”, rekao je.

Izjave Lavrova se, kaže, već duže vreme ponavljaju kroz izjave ambasadora Rusije u BiH.

Džaferović je utvrdio da poštuje Dejtonski sporazum i dodao da, ako ga poštuje i Lavrov, onda je nužno poštovati kontinuitet BiH i njene institucije, zastavu i simbol države, što, kaže, sinoć nije bio slučaj.

Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati i sve njegove anekse, od kojih se jedna odnosi i na Visokog predstavnika, koji ne može da ode iz BiH dok se ne donesu ustavne promene.

Džaferović tvrdi da odlazak Visokog predstavnika iz BiH traže oni koji se zalažu za secesiju. Ponovio je da Visoki predstavnik ne može da napusti BiH, da treba da se usvoje ustavne promene, jer, kako tvrdi, država ne može da funkcioniše po aktuelnom ustavu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 15. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u