Orban: Evropa nije podlegla Sorošu, on sad lije krokodilske suze

Mađarski premijer poručio je da se Evropa nije predala te da je „Sorošev grandiozni plan suspendovan u Evropskom savetu“

Mađarski premijer Viktor Orban odgovorio je ponovno Džordžu Sorošu na članak, u kojem milijarder izražava žaljenje što je njemačka kancelarka Angela Merkel “kapitulirala” pred poljsko-mađarskom “iznudom”. Soroš je u navedenom članku na portalu Project Syndicate napisao kako je Orban “ukrao i pronevjerio ogromne količine novca tokom decenija na vlasti, uključujući evropske fondove koji je trebalo da budu na korist mađarskog naroda”. Soroš tvrdi da se zbog toga Orban protivi povezivanju vladavine prava sa sredstvima iz evropskih fondova, našta je oštro odgovorio Orban.

“Soroš lije krokodilske suze, ali time se neće vratiti novac miliona ljudi, porodica i kompanija koje je opljačkao špekulant. Ipak, to je razlog za malo zadovoljstva”, napisao je Orban na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju.

“Najkoruptivniji čovjek i najkoruptivnija mreža” na svijetu imaju razloga da budu nezadovoljni, poručio je Orban.

Mađarski premijer poručio je da se Evropa nije predala te da je “Sorošev grandiozni plan suspendovan u Evropskom savetu”. Orban je optužio Soroša za plan povezivanja korišćenja finansijskih sredstava s poštovanjem vladavine prava, što je Orban i ranije označio kao ideološki konstrukt usmjeren samo protiv određenih država članica:

Plan je jednostavan jer je velik. U njegovom finansijskom središtu je Džordž Soroš, koji finansira hiljade nevladinih organizacija, istraživačkih instituta, analitičkih radionica i aktivista koji utiču na smjer medija glavnog oka. Plan uključuje kupovinu kritične mase evroparlamentaraca, stavljajući ljude koje rade za njega na ključne pozicije, poput Fransa Timermansa i Vere Jurove. Konačno, po planu se usvaja zakon koji postavlja političke preduslov za rod, migraciju, otvoreno društvo i liberalnu demokratiju kako bi države članice imale pristup evropskim fondovima

Čehinja Vera Jurova povjerenica je Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, dok je Frans Timermans sada izvršni potpredsjednik Komisije za Evropski zeleni dogovor, dok se na ranijoj poziciji povjerenika za vladavinu prava često sukobljavao s mađarskim premijerom.

Podsjetimo, na sastanku Evropskog saveta proteklog dana postignut je dogovor o uklanjanju poljsko-mađarskog veta na evropski budžet zbog povezanosti korišćenja sredstava iz evropskih fondova s poštovanjem vladavine prava. Soroš se zalagao za zaobilaženje poljsko-mađarskog veta te je poručio da se EU mora suprotstaviti Poljskoj i Mađarskoj.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano. U interpretativnoj izjavi se pojašnjava kako i kada se može aktivirati mehanizam kojim se uslovljava dodjela evropskih sredstava poštovanjem vladavine prava.

Prema toj izjavi, Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uslovljavanja dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a. To znači da nema odluke o sankcijama prije odluke Suda na kojem će Mađarska pokušati da ospori izjavu. Prema usvojenom rješenju “primjena mehanizma uslovljavanja biće objektivna, pravedna, nepristrasna i utemeljena na činjenicama”, pri čemu će se sve države članice tretirati jednako i bez diskriminacije.

Takođe, prema interpretativnoj izjavi koja će ući u zaključke Evropskog saveta, mehanizam uslovljavanja primjenjivaće se samo za programe koji se finansiraju u okviru novog VFO-a i plana za oporavak, ne i za projekte koji se finansiraju iz sadašnjeg VFO-a za razdoblje 2014-2020.

Ranije je bilo predviđeno da se mehanizam primjenjuje za sve isplate iz evropskog budžeta počevši od 1. januara 2021. uključujući i finansiranje iz sadašnjeg VFO-a, iz kojeg se sredstva mogu trošiti još naredne tri godine. To u praksi znači da se mehanizam i ne može primjenjivati prije 2022. ili 2023. kada će se početi sprovoditi projekti u okviru novih programa iz sljedećeg sedmogodišnjeg budžeta.

 

Autor Tomislav Kardum

 

Naslovna fotografija: Reuters/Francois Lenoir

 

Izvor geopolitika.news, 15. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u