Lavrov vraća ikonu koju mu je poklonio Dodik radi utvrđivanja porekla

Kako se u rukama Milorada Dodika našla ikona iz Ukrajine stara tri veka? Na to pitanje odgovor će tražiti i Interpol

Ikona iz 18. veka iz Luganska, koju je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posete regionu, biće vraćena kako bi se preko Interpola utvrdila njena istorija.

To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Ranije je reagovala Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu ikone iz Luganska.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiralo predmet “slučaj ikona” na osnovu informacije od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković.

 

Izvor RTS, 19. decembar 2020.

 

Čija je ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu

Kako se u rukama Milorada Dodika našla ikona iz Ukrajine stara tri veka? Na to pitanje odgovor će tražiti i Interpol. Zvanična Moskva vraća poklon koji je iz Istočnog Sarajeva poneo šef ruske diplomatije nakon posete Bosni i Hercegovini. Dok organi te države istražuju slučaj kulturnog nasleđa iz Luganska, darodavac se ne oglašava ni pet dana nakon incidenta.

Uobičajena diplomatska praksa razmene poklona dovela je u neobičan položaj Milorada Dodika. Ikona koju je nedavno poklonio Sergeju Lavrovu biće vraćena, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

“Ikona će biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola”, navodi se u saopštenju.

Ranije je reagovala i ambasada Ukrajine u Sarajevu – traži detalje o tome kako je ikona iz Luganska stigla do Bosne i Hercegovine. O predmetu iz 18. veka formiran je predmet i u Tužilaštvu BiH na osnovu informacija ministarke spoljnih poslova.

“Ukoliko se dokažu navodi, onda je to strašna bruka za BiH, onda je to u domenu međunarodnog kriminala. Ukradenim stvarima se ne može raspolagati, niti se mogu prodavati niti deliti kao pokloni. Tu je pravna pozicija vrlo jasna, ali ostaje da oni koji su stručniji i veštiji kažu ono što imaju”, navodi Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine.

Šta ima da kaže Milorad Dodik, javnost čeka danima. U međuvremenu, oglasio se drugi član Predsedništva BiH.

“Reč je o krađi, reč je o skandalu međunarodnih razmera, reč je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. I ovo mora jednostavno završiti tamo gde jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor, ako je tačno”, navodi Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Ako su tačni navodi bosanskih medija, sporna ikona nosi pečat koji svedoči o tome da je u vlasništvu sovjetske Ukrajine. Sumnja se da je izneta iz Luganska, grada na istoku te države koji je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Da je deo ukrajinskog nacionalnog i kulturnog nasleđa, tvrdi i mitropolit ukrajinske pravoslavne crkve koja se od ruske odvojila pre dve godine.

 

Autor Dragana Biberović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Klix.ba

 

Izvor RTS, 19. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u