Pala Hotijeva vlada, Osmani počela konsultacije o vanrednim izborima

Ustavni sud tzv. Kosova oborio je vladu Avdulaha Hotija, pošto je čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta proglašen neustavnim

Kosovski ustavni sud oborio je večeras vladu Avdulaha Hotija, pošto je čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta proglašen neustavnim. Prema odluci suda, naloženo raspisivanje novih izbora. Vjosa Osmani u utorak počinje konsultacije.

Novi, vanredni izbori na Kosovu moraju da budu održani najkasnije 40 dana posle raspisivanja, jer je vlada Avdulaha Hotija dobila podršku parlamenta zahvaljujući neustavnom glasanju, saopštio je kosovski ustavni sud.

Sud je, objavljujući odluku, objavio da je poslanički mandat Etema Arifija potvrđen iako je nekoliko meseci ranije pravosnažno osuđen na godinu i tri meseca zatvora.

Vlada Avdulaha Hotija dobila je u drugom pokušaju podršku 61 poslanika u kosovskom parlamentu, ali pošto je Ustavni sud ključni glas proglasio ništavnim, kosovskom predsedniku je naloženo da raspiše nove izbore.

Treći parlamentarni izbori za tri godine rezultat su žalbe koju je pokret Samoopredeljenje podneo još u julu, tvrdeći da je vlada Avdulaha Hotija dobila podršku u parlamentu zahvaljujući glasu Etema Arifija, koji je u tom trenutku bio osuđen zbog korupcije.

Vanredne izbore treba da raspiše vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani. Njena saradnica Agnesa Vitia objavila da se sada zna iz čije kancelarije treba da bude doneta odluka, uz fotografiju na kojoj je Vjosa Osmani sa saradnicima.

Potpredsednica kosovske skupštine iz redova pokreta Samoopredeljenje Arberie Nagavci izjavila je da je nakon odluke suda jasno da će biti novih izbora i “da će se legitimna vlada vratiti na vlast”.

“Odluka suda potvrđuje ono što smo više puta govorili, da je vlada Hotija bila nezakonita. Jasno je da ćemo uskoro imati nove izbore i da će se legitimna vlada Aljbina Kurtija vratiti na vlast”, napisala je Nagavci.

Reagovali su i poslanici pokreta Samoopredeljenje, koji u budućem sazivu skupštine očekuju osvajanje najviše poslaničkih mesta do sada.

Poslanik Fitim Uka je naveo da “dolazi čudna zima, sa temperaturama plus 51 stepen”, aludirajući da mogu da osvoje i više od polovine poslaničkih mesta.

Predsednik “Alijanse novo Kosovo” Bedžet Pacoli ocenio je da su “ovo politički najizazovnija vremena na Kosovu i da je sada potrebna zrelost i poštovanje današnje odluke da se izađe na birališta u januaru”.

“Pozivam sve stranke da se kandiduju sa vizijom koja Kosovo čini boljim nego danas, a ne sa mržnjom i nezadovoljstvom. Jasnost, prosperitet i stabilnost za Kosovo, sada nam trebaju više nego ikad”, napisao je Pacoli u reagovanju.

Vjosa Osmani u utorak počinje konsultacije

Politički savetnik vršioca dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Faton Peci najavio je da će Vjosa Osmani već sutra da pozove političke stranke na sastanak radi određivanja datuma izbora.

“Od sutra planiramo da šaljemo pozive za sastanak sa političkim strankama radi određivanja datuma izbora”, rekao je Peci.

 

Izvor Express/RTS, 21. decembar 2020.

 

Vjosa Osmani počela konsultacije o vanrednim izborima

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani počela je konsultacije sa političkim strankama, a prvo se sastala sa Aljbinom Kurtijem, predsednikom pokreta Samoopredeljenje. SAD pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke ustavnog suda.

U 14 časova Vjosa Osmani sastaje se sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova, a u 15.00 sa Demokratskom partijom Kosova. Sa predstavnicima Alijanse za budućnost Kosova, Vjosa Osmani je zakazala sastanak u 16 časova. Osmani će sutra nastaviti sa održavanjem sastanaka sa ostalim političkim subjektima.

U Prištini očekuju da se vanredni izbori zakažu za januar 2021. godine.

Sjedinjene Države pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke ustavnog suda i obezbede da građani Kosova mogu odabrati svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora.

Kurti: Čekamo kompletnu presudu Ustavnog suda

Vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da u razgovoru sa Vjosom Osmani nije određen datum vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, ali da su se složili da budu raspisani što pre, odmah nakon što Ustavni sud objavi kompletnu presudu, kojom je vladu Avdulaha Hotija proglasio nelegalno izabranom.

“Moramo da dobijemo potpunu presudu Ustavnog suda i u zavisnosti od datuma kada nam bude uručena, v. d. predsednika Vjosa Osmani može da objavi datum izbora u vremenskom okviru predviđenom ustavom”, rekao je Kurti novinarima nakon sastanka sa Vjosom Osmani.

Naveo je da su zainteresovani za održavanje izbora što je pre moguće.

Kurti je dodao da će od pravnog tumačenja kompletne odluke Ustavnog suda zavisiti da li će biti na listi kandidata za poslanika, pošto je, prema navodima ustavnog suda, zabranjeno da se osoba kandiduje za poslaničko mesto ukoliko je osuđivana.

Kurti je predvodio kosovsku vladu nepuna dva meseca, da bi u martu ove godine skupština raspustila njegov kabinet a u junu izabrala novu vladu sa Avdulahom Hotijem na čelu. Samoopredeljenje je potom Ustavnom sudu podnelo tužbu tvrdeći da je Hotijeva vlada nelegalno izabrana zbog glasa poslanika Etema Arifija, prethodno pravosnažno osuđenog na kaznu zatvora zbog korupcije.

Arifi je izboru Hotijeve vlade dao odlučujući glas, što je utvrđeno odlukom Ustavnog suda i kojom je Hotijeva vlada proglašena nelegitimnom.

Kosovski ustavni sud oborio je vladu Avdulaha Hotija, pošto je čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta proglašen neustavnim. Prema odluci suda, naloženo je raspisivanje novih izbora.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: Armend Nimani/AFP via Getty Images

 

Izvor RTS, 22. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u