U vatikanskim arhivima pronađena tajna o Stepincu

Kada je papa Pije XII odlučio da proglasi kardinalom Stepinca, nadbiskupa Zagreba, Jugoslavija je prekinula odnose sa Vatikanom, ali je ostala misterija Stepinčeve naslovne crkve

Papa Franja nedavno je otvorio arhiv Pija XII, a hrvatski ambasador pri Svetoj stolici u njemu je pronašao gotovo 70 godina prećutkivanu tajnu – naslovnu rimsku crkvu kardinala Stepinca koju nikad nije preuzeo.

Prema pisanju zagrebačkog portala Dnevnik, tačno na nekadašnji Dan republike 1952. godine, u apostolsku nuncijaturu u Beogradu stigao je kriptovani teleks kojim državni sekretar Montini obaveštava otpravnika poslova da je papa Pije XII odlučio da proglasi kardinalom Alojzija Stepinca, nadbiskupa Zagreba.

Prema zapisu monsinjora Odija u Palati federacije ta je vest strane diplomate zanimala puno više od nove Titove odeće.

Kako se navodi, Jugoslavija je zatim prekinula diplomatske odnose sa Svetom Stolicom, ali je ostala misterija Stepinčeve naslovne crkve koju u Rimu mora imati svaki kardinal.

„San Paolo ala Regola, lepa je barokna crkva u istorijskom središtu Rima. Izgrađena na temeljima ranohrišćanske crkve i mestu patnje apostola Pavla”, kaže hrvatski ambasador u Vatikanu Neven Pelicarić.

On je kazao da se sada u toj crkvi nalazi spomen ploča na kojoj piše da da je Stepinac dobio naslov crkve ali je nikada nije preuzeo.

Tu spomen ploču postavila je hrvatska ambasada 2020. godine.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Giovanni Ciarlo 

 

Izvor Politika, 22. decembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u