Метју Палмер (Фото: Председништво/Димитрије Голл)

Palmer: Bajden će imati isti pristup Balkanu kao Tramp

Administracija novoizabranog predsednika Bajdena će i dalje imati isti pristup Balkanu, „stabilan i kontinuiran“, kao i sve prethodne administracije

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da od nove kosovske vlade formirane nakon izbora sledećeg meseca očekuje da “proceni pristup dijalogu” sa Beogradom.

Palmer je u intervjuu Radioteleviziji Albanije rekao da da će administracija novoizabranog predsednika Bajdena i dalje imati isti pristup Balkanu, “stabilan i kontinuiran”, kao i sve prethodne administracije.

“SAD pozdravljaju novu vladu koja će biti formirana na izborima 14. februara na Kosovu i da će joj biti partner”, dodao je Palmer i od nje očekuje da se bavi različitim temama i pitanjima u interesu građana i mira u regionu.

“Bićemo dobar partner ovoj vladi kao i prethodnim vladama na Kosovu. Verujem da će biti važno da se ova vlada pozabavi nekim pitanjima koja i dalje predstavljaju izazov, uključujući vladavinu zakona, transparentno i odgovorno upravljanje, podsticanje ekonomskog rasta i razvojnih mogućnosti za strane investitore. Prilika da se vidi da imaju živu ekonomiju koja omogućava mladim ljudima da veruju da je njihova budućnost bolja na Kosovu nego u emigraciji”, naveo je Palmer.

Veruje takođe da treba procena pristupa Prištine u vezi sa dijalogom sa Beogradom.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor RTS, 13. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u