Poljska zakonom zabranjuje cenzuru Poljaka na društvenim mrežama

Novi poljski zakon kaznio je s 2,2 miliona dolara kompanije koje se bave društvenim mrežama i cenzurišu legalne postove

Cenzura na Fejsbuku, Tviteru i ostalim liberalnim zapadnim društvenim mrežama je postala sve nemilosrdnija, do te mjere da, bez obzira šta o njemu mislili, cenzurišu američkog predsjednika, bivšeg kongresmena Rona Pola, a o profilima korisnika širom svijeta da ne govorimo. Sve što nije „politički korektno“ i „podstiče govor mržnje“ i slično, a koji je to sadržaj određuju u upravi internetskih divova, blokira se i korisnici padaju pod makaze cenzure. Tako nešto nije viđeno još od vremena nacizma, iako posljedice nisu smrtna kazna ili koncentracioni logor, već izopštenje iz svijeta društvenih mreža, što je u doba karantina gotovo ravno izopštenju iz „društvenog života“ uopšte.

No, jedna zemlja, koja zaslužuje sve kritike zbog podaničke politike u odnosu na SAD i patološkoj mržnji prema Rusiji, ipak je stala na kraj ovoj samovolji. Ta je zemlja Poljska. Novi poljski zakon kaznio je s 2,2 miliona dolara kompanije koje se bave društvenim mrežama i cenzurišu legalne postove. Novi zakon će omogućiti pojedincu da podnese žalbu protiv kompanija koje su vlasnici društvenih mreža koje cenzurišu njihove objave koje nisu u suprotnosti s poljskim zakonom, izvijestio je krajem decembra Ziro hedž.

S novim zakonom, osoba može podnijeti žalbu protiv kompanije za društvene mreže, a ona će imati 24 sata da riješi problem. Nakon 48 sati, osoba tada može podnijeti sudski zahtjev za pristup svom postu ili svom profilu. Sud će tada slučaj razmotriti s maksimalnom obradom za sedam dana. Cjelokupni postupak odvijaće se elektronskim putem.

Prema navodima Poland Ina, zakon o slobodi govora ne opravdava govor mržnje, pa čak ni klevetu, jer Poljska ima stroge zakone i o jednom i o drugom i čin klevete smatra ozbiljnim zločinom. Međutim, ako neko koristi „politički nekorektne termine“ ili iznosi „politički nekorektne stavove“, to se smatra njegovom slobodom.

„Često su žrtve ideološke cenzure i predstavnici različitih grupa koje djeluju u Poljskoj, čiji se sadržaj uklanja ili blokira samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje su sa stajališta društvene mreže neprihvatljive“, kaže Zbignjev Zjobro, poljski ministar pravosuđa, koji je nedavno najavio zakon i rekao da je sloboda izražavanja „jedna od najvažnijih vrijednosti demokratske države“.

„Željeli bismo predložiti takve alate koji će omogućiti i jednoj i drugoj strani da pozivaju tijela koja će moći da presude da li sadržaj koji se pojavljuje na tom i tom nalogu društvenih mreža zaista predstavlja kršenje nečijih osobnih prava i može li se to ukloniti ili je riječ o cenzuri“, dodao je Zjobro.

Poljski ministar pravosuđa takođe se osvrnuo na to kako pitanje cenzure na društvenim mrežama može biti osjetljiva tema, ali da može negativno uticati na slobodu ljudi, posebno onu koja uključuje slobodu govora.

„Shvatamo da to nije laka tema, shvatamo da bi na internetu trebalo da postoji i sfera jamstava za sve koji se osjećaju oklevetano, sfera ograničenja različitih sadržaja koja sa sobom mogu imati negativan uticaj na sferu tuđih sloboda“, dodao je poljski ministar, ali ostaje pri tome da je cenzura svega i svačega, praktično svega onoga što se ne sviđa jednom Cukerbergu i njegovim gazdama, ipak cenzura, a ona je neprihvatljiva u navodno „demokratskim društvima“.

U slučaju da postoji podsticanje na pobunu i rušenje ustavnog poretka ili iznošenje laži koje su nekome nanijele bol ili materijalnu štetu, tu postoje zakoni i nema potrebe za cenzurom svega da bi se uklonio nezakoniti sadržaj. Jednom kada poljski sud odredi da li zaista postoji cenzura nečijeg naloga i elektronske pošte, poljska Kancelarija za elektronske komunikacije može društvenu mrežu kazniti s ukupno osam miliona poljskih zlota, ekvivalentom od 2,2 miliona američkih dolara, ako odbiju poštovati ​​sudsku presudu iz bilo kojeg razloga.

Istovremeno, zakonodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu ove će godine takođe razmatrati Zakon o bezbednosti na internetu, sličan novom poljskom zakonu o cenzuri.

Prema zakonu koji se traži u Velikoj Britaniji, platforme društvenih medija koje neće uspjeti zaštititi svoje korisnike od štetnog ili uvredljivog sadržaja mogu se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 18 milijuna funti ili 24 miliona američkih dolara, pri čemu se u zakonu navodi da su na meti kao štetan sadržaj na društvenim mrežama „sajber maltretiranje“ i „širenje dezinformacija“. Ali potonje otvara niz pitanja, jer ako neko tvrdi da je nemoguće da su Skripalji otrovani bojnim otrovom Novičok u Solzberiju, ta objava će vjerovatno biti cenzurisana. Tako da u britanskoj verziji već imamo „proizvodnju istine“, dok poljski zakon štiti poljsku većinu, koja jeste konzervativna, katolička i nesklona liberalnim „vrijednostima“, ali vlada u Varšavi ne želi mijenjati narod, već zakone, što je kod nas, kako se čini, utopija.

 

Naslovna fotografija: Chris McGrath/Getty Images

 

Izvor christianitydaily.com, 23. decembar 2020./alterminfo.blogspot.com, 12. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u