V. Janković: Kostić je sjajan čovek, ali izjava o Kosovu je opasna (VIDEO)

„De fakto nam ne pripada i to svako vidi, ali de jure, po međunarodnom pravu, nam svakako pripada. Toga se ne smemo odreći. To je pravo na posed“

Bivši ambasador i profesor Vladeta Janković rekao je u emisiji „Među nama” da je predsednik SANU Vladimir Kostić kao naučnik svetska klasa, da igra za onu ligu od koje bolje nema, kao i da je i kao privatna ličnost sjajan čovek. On je međutim naveo da je Kostićeva izjava o Kosovu opasna.

„On je tražio da mu se kaže zašto je netačna. Kostić je rekao da nam Kosovo ne pripada ni de fakto ni de jure. Onaj prvi deo je prihvatljiv. Defakto nam ne pripada i to svako vidi, ali de jure, po međunarodnom pravu, nam svakako pripada. Toga se ne smemo odreći. To je pravo na posed”, rekao je Janković.

On je naveo da Srbija jeste nešto potpisala, kao što je Briselski sporazum, ali da nije potpisala pravno obavezujući sporazum koji bi otvorio vrata Kosovu u UN.

„I tada mi gubimo Kosovo de jure. Ustala je i ala i vrana, i Evropa i Amerika, svi su skočili na nas da mi to priznamo. Ako de jure nije naše, zašto nas pritiskaju”, rekao je Janković.

Kompletno izlaganje prof. Jankovića možete videti na videu ispod od 19.58.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/NOVA S

 

Izvor Nova S/Novi Standard, 14. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u