Priština i Tel Aviv uspostavili diplomatske odnose

Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom Prištine i SAD 4. septembra. Izrael neće otvoriti ambasadu u Prištini, ali će imenovati ambasadora

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla i šef izraelske diplomatije Gabrijel Aškenazi potpisali su sporazum kojim uspostavljaju diplomatske odnose Prištine i Tel Aviva.

Ministri koji su komunicirali preko video-linka sporazume su potpisali u Prištini i Jerusalimu, a dokumenti će kasnije biti razmenjeni.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom Prištine i SAD 4. septembra.

Kosovski ambasador u Izraelu biće Ines Demiri.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 01. februar 2021.

 

Detalji sporazuma

Očekuje se da će Izrael i Kosovo danas uspostaviti pune diplomatske odnose, po prvi put od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, prenosi Telegrafi. Prema pisanju izraelskog medija Harec, Kosovo će biti treća zemlja – i prva sa muslimanskom većinom – koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

Prema pisanju medija, Izrael neće otvoriti ambasadu na Kosovu, ali će imenovati ambasadora.

Kao deo dogovora Kosovo će proglasiti libansku militantnu grupu Hezbolah kao terorističku organizaciju i obećalo je da će započeti proces “povratka jevrejske imovine opljačkane tokom Holokausta“.

Ministri spoljnih poslova Gabi Aškenazi i Meljiza Haradinaj Stubla potpisaće sporazum, svako iz svoje kancelarije tokom ceremonije koja će biti emitovana putem aplikacije Zum.

Kako se navodi biće otvorena namenska zgrada za ambasadu Kosova u Jerusalimu, koja bi trebalo da bude otvorena za nekoliko nedelja.

Izrael se uzdržavao od priznanja Kosova od 2008. godine, kako bi održao odnose sa Srbijom, a i zbog zabrinutosti da bi takvo priznanje poslužilo kao presedan za palestinske zahteve.

Harec podseća da se Izrael složio da uspostavi diplomatske veze sa Kosovom početkom septembra, nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

 

Naslovna fotografija: Menahem Kahana/AFP

 

Izvor Telegrafi/Kosovo onlajn, 01. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u