Patrijarh Porfirije: Kosovo je srce Srbije i suština srpskog identiteta

„U mojim molitvama na prvom mestu će biti pravoslavni Srbi na stradalnom Kosovu i Metohiji, koji su u neraskidivom jedinstvu sa našim narodom“

Zvona Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu oglasila su se u 11.25 časova označavajući da je ustoličen 46. predstojatelj Srpske Pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije.

Svečani čin ustoličenja novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog g. Porfirija započeo je 19. februara 2021. godine sabornom svetom arhijerejskom Liturgijom u Svetoarhangelskom sabornom hramu u Beogradu. Svetom Liturgijom je načalstvovao novoizabrani prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve uz sasluženje otačastvenih arhijereja sabranih na izbornom Svetom Arhijerejskom Saboru, sveštenstva i vernog naroda.

Sasluživali su ili molitveno prisustvovali Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski g. Jovan, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, preosvećena gospoda episkopi: sremski Vasilije, banjalučki Jefrem, budimski Lukijan, banatski Nikanor, novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, kanadski Mitrofan, britansko-skandinavski Dositej, zapadnoevropski Luka, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, zvorničko-tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, diseldorfski i nemački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, gornjokarlovački Gerasim, istočnoamerički Irinej, kruševački David, slavonski Jovan, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije, timočki Ilarion, niški Arsenije, buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, zahumsko-hercegovački Dimitrije, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, dioklijski Metodije, pološko-kumanovski Joakim, bregalnički Marko i stobijski David; protojereji-stavrofori dr Savo Jović, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda, dr Zoran Krstić, rektor Bogoslovije Svetog Jovana Zlatousta u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Vukašinović, arhijerejski namesnik beogradski, i Petar Lukić, starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu; protojerej Srđan Perić iz Sombora; protođakoni: Radomir Perčević, Stevan Rapajić, Damjan Božić i Ivan Gašić; jerođakoni Siluan sa Svete Gore i Savo (Bundalo) iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske; i đakon Erazmo iz Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije.

Svečanom činu ustoličenja prisustvovali su predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić, član predsedništva Bosne i Hercegovine g. Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske gđa Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske g. Radovan Višković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja gđa Maja Gojković, Njihova Kraljevska Visočanstva princ Filip i princeza Danica Karađorđević, ministarka pravde Maja Popović, ministar unutrašnjih poslova g. Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova g. Nikola Selaković, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, direktor Bezbednosno-informativne agencije g. Bratislav Gašić, predstavnici Vojske Srbije, direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović, predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, apostolski nuncije g. Lučijano Surijani, nadbiskup beogradski g. Stanislav Hočevar, muftija srbijanski Mustafa ef. Jusufspahić, predstavnici Crkava i verskih zajednica u Srbiji, predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske i drugih prosvetnih i kulturnih institucija, predstavnici diplomatskog kora.

Na kraju svete Liturgije usledio je svečani čin ustoličenja Njegove Svetosti g. Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih, Mitropolita beogradsko-karlovačkih i Patrijaraha srpskih. Patrijarške insignije Njegovoj Svetosti g. Porfiriju uručili Visokopreosvećeni Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom i Preosvećeni Episkop budimski g. Lukijan.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je, u pristupnoj besedi, istakao između ostalog:

– Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja prihvatam činjenicu koja je danas, ovim sabornim služenjem božanstvene službe, savršena u našim očima, umovima i srcima, a to je da sam blagovoljenjem Božijim i blagodatnim saglasjem otačastvenih arhijereja, moje braće u Hristu, uzveden u sveti i božanstveni, Bogom podignuti presto svetoga kir Save – kako ga nazivaju nadahnuti srednjovekovni hagiografi – u presto velikog arhijerejstva na kome treba da sedi dostojan saopštnik apostolskoga sedenja!

– Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene iznesem radosno, u poslušanju Svetom Arhijerejskom Saboru! Da kao 46. patrijarh, a 57. poglavar naše Svete Crkve budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika! Na prvome mestu, dvanaestorice arhiepiskopa koji su, na čelu sa Svetim Savom, predstojali našoj Svetoj Crkvi od 1219. do 1346. godine. Potom dvanaestorici poglavara, od kojih su čak šestorica udostojeni svetiteljstva, koji su duhovno predstojali srpskim narodom do prvog ukidanja Patrijaršije u Peći. Naslednik sam i velikih obnovitelja Srpske Patrijaršije – Makarija Sokolovića 1557. i Dimitrija Pavlovića 1920. godine. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu, mnogo puta i mučeničko stradanje za Crkvu Božiju koje su podneli moji sveti prethodnici. Od Gavrila Rajića, preko Lukijana Bogdanovića, Varnave Rosića i Gavrila Dožića, do Vikentija Prodanova. A koliko je tek beskrvno mučeništvo velikih srpskih crkvenih poglavara? Ono je poznato samo Bogu i njima. U duhovno nasleđe svih nas, oci, braćo i sestre, ostavljen je uzvišen životni cilj: da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva!, naglasio je Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije.

– Imajući sve to na umu, pred živim Bogom i punoćom Crkve Božije, pred svima vama zajedničari zvanja nebeskoga, iskreno, prema iskonskom iskustvu Svetog Apostola Pavla, ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima i gresima svojim. To me ipak ne ispunjava beznađem, nego smirenom nadom da će se, molitvama i moljenjima svih vas, posebno molitvenim zastupništvom mog duhovnog oca Episkopa bačkog Irineja, i na meni ostvariti duhovna istina u koju nas je uveo ovaj Apostol Naroda. Njega je sam Gospod utešio rekavši mu: Dosta ti je blagodat moja; jer se sila moja u nemoći pokazuje savršena! Te reči i mene ohrabruju da na svoja nemoćna pleća uzmem sveti i teški krst patrijarške službe i da sa uzdanjem u blagodatnu pomoć večnog Prvosveštenika i Podvigopoložnika počnem uspon uz goru blaženstava Hristovih, obasjanu lučama istinite svetlosti i čistom vedrinom istine. Obuzet sveštenim trepetom pred ovom uzvišenom Tajnom i svestan množine zadataka na koje po poverenoj dužnosti treba zajednički da odgovorimo, znam da će ovaj uspon ublažiti sam Duh Utešitelj koji diše gde hoće i sama sila Jevanđelja Hristovog koji nam daje moć da u njemu činimo sve, poručio je novoustoličeni prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve.

 

Izvor spc.rs, 19. februar 2021.

 

Patrijarh Porfirije: Kosovo je za nas pupčana vrpca

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, u besedi na ceremoniji ustoličenja, rekao je da poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Kosovo je za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta, poručio je patrijarh. Osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa, primetio je ona pokazuje koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni, i koliko samo međusobnom pažnjom možemo pobediti strašnu pošast.

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je danas ustoličen u najsvetiji tron Srpske pravoslavne crkve, obratio se u besedi arhijerejima SPC, političkim i diplomatskim zvaničnicima, predstavnicima Katoličke crkve, islamske i jevrejske verske zajednice i vernicima okupljenim na ceremoniji u Sabornoj crkvi u Beogradu.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete Crkve budem makar i u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika”, poručio je patrijarh, koji je juče izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Istakao je da patrijarška služba primarno treba da bude utemeljena na duhovnom iskustvu svetih Božjih ljudi, na njihovom odnosu sa Hristom Bogočovekom.

“Svaki čovek je sazdan kao ikona Božija”

“Važno je shvatiti i osetiti snagu Crkve da živi i da svedoči mir, blagovesteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje. Svim narodima ponavljam, jer svaki čovek je sazdan kao ikona Božija”, ukazao je patrijarh.

Rekao je da nažalost živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani, nažalost i u Crkvi Božijoj u njenom ljudskom aspektu, bilo da se to dešava daleko od nas ili je deo naše crkvene stvarnosti.

“Mi smo pozvani da naši argumenti budu duhovni, duhovnim da dokazujemo, a ne rečju i iskustvom i silom, koja svoje izvorište ima samo u ovom svetu. Tim putem i sam skromno nameravam da uz pomoć Božiju i svih vas hodim i, ne usuđujem se da kažem, stignem. Vodim crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje silom mira Hristovog”, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da će se čvrsto držati ustrojstva Crkve koje je negovano i sačuvano u pravoslavlju, utemeljeno na Svetom pismu i učenju svetih otaca Crkve.

“Moja patrijarška služba Bogu i rodu neće se kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom. Nastojaću, što sam se i po meri svojih mogućnosti trudio da činim i do sada, da negujem ovaj saborni duh kao najvažniji cvet našeg bogočovečanskog stabla”, istakao je patrijarh.

Primetio je da savremeni odnosi u društvu, pa i savremena politika shvaćena kao borba različitih partija, često u sebi nose i dosta neprijatnosti, možda i neprimerenih odnosa i aktivnosti.

“U izvornom smislu reč politika, u Antici gde se i pojavila kao pojam, smatrana je brigom za ono što je zajedničko, brigom za zajednički život. U toj brizi su učestvovali svi građani i svi su jednako delili odgovornost za društvo, za ono što je zajedničko. Tom vrstom politike ne samo da hoću, nego dubinski osećam da i moram da se bavim, kao što je i svaki čovek dužan da čini”, istakao je patrijarh.

O Kosovu i Metohiji

Patrijarh Porfirije se tokom besede osvrnuo na sudbinu Kosova i Metohije.

“U mojim molitvama na prvom mestu će biti pravoslavni Srbi na stradalnom Kosovu i Metohiji, koji su u neraskidivom jedinstvu sa našim narodom i u Republici Srbiji, ali i sa našim blagovernim narodom koji živi u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini u celini, ali i u svim drugim zemljama gde naš narod živi”, rekao je patrijarh.

Istakao je da naše mnogostradalno Kosovo i Metohija nije za srpski narod samo mit, već zavet.

“Taj Kosovski zavet je vezan za Novi zavet, u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta”, rekao je patrijarh.

Poručio je da će nastojati da, koliko god može, služi našem narodu u Hrvatskoj.

“Nastojaću koliko god mogu da služim našem narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga otadžbina, narodu čiju duboku veru, snagu i ljubav sam upoznao i koja će biti uzor i meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu ljubav, moju brigu zaslužuju pravoslavni i u Republici Makedoniji, koji vekovima čuvaju neke od najlepših manastira”, rekao je patrijarh.

Ne odustaje, kako je istakao, od toga da celim svojim bićem, skromnim snagama, ali i snagom i silom blagodati Božje radi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova, na uspostavljanju dijaloga sa svima.

“Nastojaću da svojoj braći, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadaju, a koji žive u zemljama u kojima smo mi pravoslavni Srbi većina, budem takav prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji”, istakao je patrijarh.

“Svesni smo ogromne žrtve lekara”

Novi poglavar SPC je govorio i o pandemiji koronavirusa.

“U ovo teško vreme opšte pandemije izazvanom širenjem virusa Sars-Kov-2, svesni smo ogromne žrtve lekara i svih ljudi koji su nesebičnim polaganjem svojih života i snaga ispunili najveću zapovest Hristovu – u ljubavi da budemo snažni, ali i trezveni, da nama ne ovlada strah”, ukazao je patrijarh.

Primetio je da pandemija, koja se tako brzo proširila, pokazuje koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni, i koliko samo međusobnom pažnjom možemo pobediti strašnu pošast.

Patrijarh Porfirije se, nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor RTS, 19. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u