Procurila depeša ambasade SAD u Prištini: Nalazimo se u paklu

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na „ivici pucanja“

U javnost je dospela depeša u kojoj službenici ambasade SAD u Prištini obaveštavaju Stejt department da se njihovi službenici na Kosovu i Metohiji nalaze „u paklu“.

U dokumentu koji potpisuje ambasador SAD Filip Kosnet predočen je čitav spisak problema koji je doveo do toga da se tamošnja ambasada nalazi na „ivici pucanja“, piše Blic.

Kako je objavio sajt „Politiko“ na svom nalogu na Tviteru, ta lista je poduža, i na njoj se nalaze i koronavirus i nedostatak vakcina, ali i infrastruktura, zagađen vazduh, psi lutalice, prekovremeni rad… Sve to dovodi, piše u depeši, i do loših međuljudskih odnosa među zaposlenima.

„Ambasada u Prištini na Kosovu približava se tački pucanja. Čak i pre COVID-19 Kosovo je bilo teško pogođeno zagađenjem vazduha, malo zelenih površina, malo šansi za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom“, prenela je Kosnetove reči reporterka „Politika“.

„Ambasada nema dovoljno osoblja, pa se ono bavi i zadacima van svojih zaduženja, a ravnoteža između poslovnog i privatnog života je nestala“, navodi novinarka „Politika“, i dodaje da je jedan od zaposlenih u anketi rekao da „ovo ima ozbiljan negativan uticaj na zdravlje“.

To se, između ostalog, manifestuje i „napadima panike, bolovima u grudima, gubitkom sna“, piše u depeši.

Takođe, u dokumentu se navode i problemi u vezi sa koronavirusom i vakcinacijom kako tamošnjeg stanovništva, ali i službenika Ambasade SAD. „Otprilike 20 odsto zaposlenih u ambasadi je obolelo od COVID-19. Velika većina njih je lokalno zaposleno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu“, piše u dokumentu koji je procurio u javnost.

Takođe, navodi se i da se „Kosovo ponaša kao zemlja oslobođena od COVID-19“, ali se u isto vreme navodi da je „Kosovo zemlja koju je opustošila pandemija“. „U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti u viralnom video-snimku. Na Kosovu ćete najverovatnije završiti na društvenim mrežama jer nosite masku“, prenosi reči iz depeše novinarka „Politika“.

U dokumentu piše i da postoji percepcija da su lideri Stejt departmenta dali prednost vakcinaciji osoblja u Vašingtonu. „To je teško prihvatiti“, piše američki ambasador.

Upitan za komentar u vezi sa celom pričom, portparol Stejt departmenta je za jednu kablovsku televiziju izrazio saosećanje, ali takođe rekao da je odeljenje usmerilo „skoro 80 ​​odsto“ zaliha vakcina na mesta na terenu koristeći model distribucije robe, u kome planeri saobraćaja organizuju rute kao niz krakova, koji povezuju udaljene tačke sa centralnim čvorištem.

Takođe, on je dodao da „kada je reč o vakcinama, nameravamo ih ponuditi za 100 odsto osoblja odeljenja, onoliko brzo koliko to dozvoljava isporuka vakcina“.

Novinarka „Politika“ navodi i da treba napomenuti da je Vašington post nedavno objavio priču koja je pokazala kako je zabrinutost američkih diplomata zbog distribucije vakcina prilično raširena.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/U.S. Embassy Pristina Kosovo

 

Izvor Blic/B92, 22. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u