Amerika pretvara Grčku u svoju vojnu tvrđavu

Godinama su SAD imale samo jednu vojnu bazu u Grčkoj, i to na ostrvu Krit. Sada će ih imati više od 20 duž cele zemlje

Amerikanci šire i pojačavaju svoje vojno prisustvo u Grčkoj. Najnovija verzija grčko-američkog sporazuma o vojnoj saradnji omogućava Pentagonu da u narednim godinama koristi desetine novih vojnih objekata na teritoriji Grčke.

Taj dokument predviđa proširenje američke baze Suda, omogućava Amerikancima da koriste infrastrukturu grčkih vojnih baza baza Stefanidis, Larisa i Aleksandrupolis. Amerikancima će biti dozvoljeno da – u dogovoru sa zvaničnom Atinom – koriste bilo koji vojni objekat u Grčkoj. Ranije su SAD imale samo vojnu bazu na Kritu.

Prema atinskom listu To Vima, Vašington sada insistira i na tome da sporazum važi barem pet godina – da ne mora da se iznova osnažuje svake kalendarske godine. SAD žele i nove lokacije. Navodno je Pentagon već „tipovao više od 20“.

To Vima navodi: „O otvaranju nove stalne baze poput one na Kritu zasad se ne razgovara. U oblastima u kojima Amerikanci žele raspoređivanje svojih vojnika – grčke i američke trupe već prolaze zajedničku obuku ili se tamo već nalazi infrastruktura NATO. Zato primena sporazuma neće biti teška“.

Mnogi u Grčkoj intenziviranje vojne saradnje sa SAD povezuju sa dolaskom u Atinu Džefrija Pajeta koji je od 2013. do 2016. bio američki ambasador u Ukrajini, a u Moskvi smatraju da je odigrao ključnu ulogu u izvođenju državnog prevrata u Kijevu 2014. Neki vojni eksperti ukazuju da se američki vojni interes za Grčku naglo pojačao otkako je Turska kupila ruske raketne PVO sisteme S-400.

 

Naslovna fotografija: Dimitris Papamitsos/Prime Minister Press Office, via Shutterstock

 

Izvor Fakti, 22. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u