„Saradnja crkve i države u interesu celog srpskog naroda“

„Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i verni narod s jedne strane, a država i državne institucije s druge strane, činimo sve na korist našeg naroda“, istakao je patrijarh

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu. Patrijarh Porfirije poručio je da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i stvoriti preduslove za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma.

Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem, da na konferenciji za novinare govori prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju, a i domaćin je sastanka.

“Imao sam čast da ugostim Njegovu svetost i da razgovaram o svim značajnim pitanjima i da ga obavestim o svim ključnim pitanjima koja su od značaja i za samu crkvu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je patrijarha upoznao sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji i sa političkim prilikama, razgovorima koji nas očekuju, poziciji Srbije.

“Razgovarali smo kako i na koji način da čuvamo mir, o očuvanju života ljudi, kako ekonomski da im pomognemo i o tom pitanju postoji saglasje”, poručio je Vučić i dodao da je zahvalan što je umeo da ga sasluša o sveukupnim pritiscima na našu zemlju.

“U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde postoji multipolarnost, mnogi će pokušati da pokažu snagu i silu na nekom manjem, naš posao je da to ne budemo mi, a da sačuvamo državne i nacionalne interese”, kaže predsednik.

“Država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajednicama, još snažnije, u skladu sa mogućnostima, pomagaće obnovu naših hramova i svetinja gde deluje SPC u zemlji i rasejanju, posebno u okruženju, na području bivše Jugoslavije, da pokušamo da razumemo jedni druge, da rešavamo dijalogom stvari koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a da ne koristimo reči uvreda”, ukazao je Vučić.

Veoma je važan odnos države i crkve, poručio je Vučić i dodao da “kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno i kada se bore, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima”.

Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta, ne samo za svakog orla nego i za svakog gavrana, podvlači Vučić.

“Radostan sam što sam mnogo mogao da naučim od Porfirija i kada sa njim razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje”, ističe predsednik Srbije.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, i da će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save.

Pomoći ćemo da se okončaju najfiniji radovi u Hramu Svetog Save, imamo mnogo ideja da uložimo novac u mesta gde su Srbi stradali, ne samo u Jasenovcu, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak s patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.

Patrijarh Porfirije: Crkva ima cilj da sabira

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je danas na sastanku sa predsednikom Vučićem imao priliku da čuje “u najkraćim crtama elementarne osnove geopolitike u užem slislu te reči”.

“Ja sam pre svega naglasio da nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politiku, nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ma koliko to bilo teško, ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju. Pre svega da propoveda smisao svakog pojedinca, ali i čitavih naroda nezavisno od toga kakve su okolnosti”, rekao je patrijarh.

Naglasio je da često okolnosti mi ne biramo, nego su izraz promisli Božije i da iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da svaki problem i poteškoću shvatimo kao zadatak koji moramo rešiti.

Budite svesni da kada smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži, naglasio je patrijarh.

“I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude nauštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jedni kod drugih, a onda samim tim stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma kojih, nažalost, ima mnogo”, naglasio je patrijarh.

“Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i verni narod s jedne strane, a država i državne institucije s druge strane, činimo sve na korist našeg naroda, a nikako nauštrb drugih”, poručio je patrijarh.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na prisustvu na ustoličenju i rečima koje mu je nakon toga uputio.

Vučić o izveštaju EU

Predsednik Vučić izjavio je da nije detaljno poručio novi izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije i poručio da ga najviše interesuje deo oko Jovanjice, ukoliko je ostao u tom izveštaju.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše novi izveštaj EU o napretku Srbije, Vučić je kazao da će izveštaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

“Mada, najviše me interesovala ideja oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije. Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu”, rekao je Vučić.

Istakao je da će svakog iz Evrope, kada budu dolazili u Srbiju, pitati šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu.

“Ako mi objasne šta zameraju, dobrodošli ste, a ako ne, onda da se vrate lepo na popravni i da dobro pogledaju to šta su pisali”, rekao je Vučić.

“Ono što predstoji Srbiji nije ni lako ni jednostavno”

Vučić kaže da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, ali da svakako ono što predstoji Srbiji o KiM nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da ako neko misli da će se Srbija lako odreći onoga što smatra svojim – taj se prevario.

Na konstataciju da je Blinken sa ministrima EU razmotrio zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu, pre svega o dijalogu Beorada i Prištine, te pitanje kakve pritiske očekuje, Vučić je rekao da ne zna šta je bio sadržaj tih razgovora, ali da svakako ono što predstoji Srbiji nije ni lako ni jednostavno.

Posebno, kaže, ako se zna američka pozicija, jer je dovoljno da se pročita čestitka američkog predsednika Beogradu i Prištini pa da se razume u kakvoj je Srbija poziciji – izuzetno teškoj.

Uz to, podsetio je da najveće evropske sile dele stavove nove američke amdinistracije, što samo potvrđuje da će Srbija biti pod pritiskom.

“U tom smislu, a rekao sam to i patrijarhu, upravo zbog toga što će biti u nemogućnosti da pokažu dominaciju na nekim većim i snažnijim silama od Srbije, zato će njihovo prisustvo na Zapadnom Balkanu biti dominantnije”, rekao je Vučić.

Na Beogradu je, navodi, da čuva mir, da razgovara i sa predstavnicim SAD, a da dijalog sa Prištinom nastavi pod okriljem EU, iako neće biti lako.

“Ali, ako misle da ćemo se lako odreći onoga što mislimo da je naše, iako oni ne misle da je naše, moj odgovor je – prevarili ste se”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se ispostavilo kao tačno da sin srpskog političara sa KiM Nenada Rašića nije zadobio povrede u tuči koja ima političku pozadinu, već da je u pitanju tuča dve grupe mladića koja je unapred zakazana.

Patrijarh o “Dari iz Jasenovca”

Patrijarh Porfirije je istakao, govoreći o filmu “Dara iz Jasenovca”, da misli da je važno da je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom.

“Ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je veoma važno što je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečem što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se tendenciozno decenijama skrivalo”, rekao je Porfirije iznoseći utiske o filmu “Dara iz Jasenovca”.

Ističe da je iznad svake politike i hladne faktografije imao “suzne molitve i pogled u nebo” pred najvećim srpskim stratištem.

“Jasenovac nije prostor gde se bavimo matematikom, nego mesto gde pokušavamo da organizujemo molitve za dobro u čitavom svetu”, kaže patrijarh.

O obračunu plata u javnom sektoru

Aleksandar Vučić najavio je da će, ako se ispostavi da su tačne tvrdnje da je posao obračuna plata u javnom sektoru dat privatnoj firmi Igora Žeželja i da je to koruptivan ugovor, biti prvi koji će tražiti smenu i hapšenje ministra finansija Siniše Malog, ali i dodao da ne veruje to.

Vučić je, na pitanje zašto je bilo neophodno da posao obračuna plata u javnom sektoru dobije privatna firma Igora Žeželja, posao od sedam milijardi dinara, koji je do sada radila državna uprava, i da li se radi o koruptivnom ugovoru, kazao da ne zna ni o čemu se radi.

“Ako treba da komentarišem konferencije za novinare različitih političkih preletača, ili onih koji rade u firmama koje su učestvovale u najvećim pljačkama, koje su imale za cilj razaranje Telekoma, to ne mogu”, naglasio je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 24. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u