Generalštab jermenske vojske zahteva smenu premijera Pašinjana

Generalštab vojske Jermenije zatražio je ostavku premijera Nikole Pašinjana. Predsednik jermenske vlade je ovo nazvao pokušajem vojnog udara

Tenzije u Jermeniji rastu nakon što je Generalštab te zemlje zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana, a narod s istim zahtevom počeo da izlazi na trgove Jerevana. Pašinjan je najavio da će se obratiti okupljenima oko 16.00 po lokalnom vremenu. Glavni urednik jermenskog haba Sputnjika Dmitrij Pisarenko objašnjava šta je izazvalo revolt vojske.

Pisarenko ocenjuje da Pašinjan izlaskom pred narod želi da pokaže da i dalje ima podršku građana. Prema njegovim rečima, Pašinjan čini sve da se ne prolije krv u zemlji i da se politička kriza ne pretvori u unutrašnji politički sukob.

„Podsetiću vas da je danas potpisan ukaz o smeni prvog zamenika načelnika Generalštaba Tigrana Hačatrjana, koji je jesenas, tokom rata na Karabahu, dobio titulu nacionalnog heroja. Razlog je bila njegova reakcija u medijima, mada je to zapravo bio nesporazum. Naime, ovih dana je premijer pokrenuo pitanje o efikasnosti ruskih sistema ‘Iskander’, navodeći da ona nije veća od 10 odsto i napominjući da su oni instalirani pod prethodnom vladom Serža Sargsjana. ‘Iskandere’ je nazvao ‘oružjem osamdesetih’, optužujući bivšu vladu za tu nesavesnu kupovinu. Međutim, ‘Iskander’ je najsavremenije rusko oružje, a sve to je izazvalo zbunjenost u Rusiji. Tada je zamenik načelnika Generalštaba rekao novinarima da neće komentarisati Pašinjanove reči i nasmejao se na to što je bivši načelnik Generalštaba komentarisao situaciju, a novinar je shvatio da se Hačatrjan smeje Pašinjanu i zato je smenjen. Svi visoki oficiri potpisali su izjavu u kojoj pozivaju na Pašinjanovu ostavku, nakon čega je premijer smenio šefa Generalštaba. Ali taj ukaz mora da potpiše predsednik zemlje“, rekao je Pisarenko.

Pisarenko objašnjava da od 2015. godine u Jermeniji deluje nemačka varijanta konfiguracije vlasti, a sve odluke premijera mora da odobri predsednik. On napominje da je ministar odbrane i dalje lojalan vladi i da on nije potpisao zahtev Generalštaba kojim se traži Pašinjanova ostavka.

U centru Jerevana primetne su jake snage policije. Pašinjan je rekao da je situacija napeta, ali pod kontrolom i da nema nameru da sa svojom porodicom beži iz zemlje. On je upozorio da opasnost od sukoba uvek postoji i istakao da je najvažnije ostati miran. Prema njegovim rečima, unutar zemlje nema neprijatelja, a to je najvažnije.

Prethodno je Pašinjan smenio načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Onika Gasparjana koji je zajedno sa 40 visokih oficira zatražio njegovu ostavku. Premijer je pozvao vojsku da nastavi da radi svoj posao, da čuva granice i ne gubi budnost, a mešanje vojske u politiku i izlaženje sa političkim saopštenjima smatra nedopustivim.

Na pitanje, kome se vojska potčinjava, on je odgovorio: “Narodu i premijeru”. Pašinjan je rekao i da oficiri Generalštaba, koje je smenio ostaju „njegova braća, vojnici otadžbine“.

Kremlj sa zabrinutošću prati situaciju u Jermeniji. Portaparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naglasio da Moskva ova dešavanja smatra isključivo unutrašnjom stvari Jermenije, ruskog veoma važnog i bliskog saveznika na Kavkazu.

 

Autor Olivera Ikodinović

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2021.

 

Generalštab zatražio ostavku Pašinjana

Generalštab vojske Jermenije zatražio je ostavku premijera Nikole Pašinjana. Predsednik jermenske vlade je ovo nazvao pokušajem vojnog udara.

„Premijer i Vlada Jermenije nisu u stanju da donose adekvatne odluke u ovoj kriznoj i sudbonosnoj za jermenski narod situaciji. U vezi sa nastalom situacijom Oružane snage Jermenije zahtevaju ostavku premijera i Vlade Jermenije, istovremeno upozoravaju na uzdržanost od primene sile protiv naroda, čija deca su poginula, braneći otadžbinu i Karabah“, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Jermenije.

Premijer Jermenije je na svojoj stranici na Fejsbuku nazvao saopštenje vojske pokušajem vojnog udara i pozvao svoje pristalice da izađu na Trg republike.

„Uskoro ću se obratiti javnosti“, napisao je Pašinjan.

Dan ranije je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na predlog Pašinjana smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrjana, koji je prema pisanju medija, ismejao reči šefa vlade o raketnim sistemima „Iskander“.

Popularnost Pašinjana naglo je opala nakon potpisivanja primirja o Nagorno-Karabahu sa Azerbejdžanom u jesen prošle godine. Jerevan se, u skladu sa sporazumom, morao odreći Kelbadžarskog, Lačinskog i Agdamskog regiona. Nakon toga, u jermenskoj prestonici su počeli protesti.

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2021.

 

Pašinjan smenio načelnika Genralštaba

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smenio je načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Onika Gasparjana koji je zajedno sa 40 visokih oficira zatražio njegovu ostavku.

„Danas sam doneo odluku da smenim načelnika Generalštaba i njegovog prvog zamenika. Ministar odbrane već sprema odgovarajuću odluku o imenovanju novog šefa Generalštaba i njegovog zamenika“, saopštio je Pašinjan u obraćanju naciji.

Premijer je pozvao vojsku da nastavi da radi svoj posao, da čuva granice i ne gubi budnost. On je nazvao mešanje vojske u politiku i izlaženje sa političkim saopštenjima nedopustivim.

On je saopštio da će razlog za smenu visokih vojnih zvaničnika saopštiti na centralnom trgu u Jerevanu, gde je pozvao svoje pristalice na miting.

„Sada je najvažniji zadatak – sačuvati građansku i narodnu vlast“, dodao je premijer.

Pašinjan je saopštio da se trenutno nalazi u zgradi vlade.

Generalštab vojske Jermenije ranije je zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana. On je to nazvao pokušajem vojnog udara.

„Premijer i Vlada Jermenije nisu u stanju da donose adekvatne odluke u ovoj kriznoj i sudbonosnoj za jermenski narod situaciji. U vezi sa nastalom situacijom Oružane snage Jermenije zahtevaju ostavku premijera i Vlade Jermenije, istovremeno upozoravaju na uzdržanost od primene sile protiv naroda, čija deca su poginula, braneći otadžbinu i Karabah“, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Jermenije.

Juče je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na predlog Pašinjana smenio prvog zamenika načelnika Generalštaba Tirana Hačatrjana koji je ismejao reči šefa vlade o raketnim sistemima Iskander.

Popularnost Pašinjana naglo je opala nakon potpisivanja primirja sa Azerbejdžanom o Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine. Jerevan se, u skladu sa sporazumom, morao odreći Kelbadžarskog, Lačinskog i Agdamskog regiona. Nakon toga, u jermenskoj prestonici su počeli protesti.

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2021.

 

Pašinjan: Nemam nameru da bežim iz Jermenije

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izašao je pred svoje pristalice koje su se okupile ispred zgrade vlade. Nakon toga je kolona krenula ulicama Jerevana, praćena povicima: Nikol – izdajnik!

„Kao prvo, opasnost od sukoba uvek postoji. Međutim, uvek treba da se dogovaramo, kako se tako nešto ne bi desilo u Jermeniji. Najvažnije je da budemo mirni. Unutar zemlje nemamo neprijatelja, a to je najvažnije. Međutim, postoje pitanja o kojima treba da razgovaramo“, obratio se Pašinjan okupljenima.

Na pitanje, kome se vojska potčinjava, on je odgovorio: “Narodu i premijeru”. Pašinjan je saopštio da je situacija napeta, ali pod kontrolom i da nema nameru da beži iz zemlje.

Nakon obraćanja svojim pristalicama, krenuo je zajedno sa masom centralnim ulicama Jerevana.

Kako je ranije najavio sam premijer, on će se obratiti okupljenima i oko 16.00 po lokalnom vremenu.

U međuvremenu, i pristalice opozicije su zakazale miting na istom mestu gde i Pašinjan – ispred vlade, samo sat ranije.

Jake snage policije obezbeđuju red i mir u Jerevanu.

Podsetimo, ranije je Generalštab Oružanih snaga Jermenije zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana. On je to nazvao pokušajem vojnog puča, smenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting. Međutim, prema poslednjim informacijama, predsednik Jermenije Armen Sargisjan još uvek nije potpisao ostavku prvog čoveka vojske.

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2021.

 

Nad Jerevanom kruži avijacija

Generalštab Oružanih snaga Jermenije izašao je sa novim saopštenjem u kojem je još jednom zatražena ostavka premijera Nikole Pašinjana. Kako javlja dopisnik Sputnjika, nad Jerevanom kruži avijacija.

Saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Jermenije u kojem se traži ostavka premijera Nikole Pašinjana nije niko poslao niti je napisano pod nečijim pritiskom, navodi se u drugom saopštenju Generalštaba.

„To je jasno uverenje i stav generala i oficira, čiji cilj je jedan – u ovom kritičnom trenutku služiti spasenju otadžbine. Još jednom potvrđujemo naš jasan stav“, navodi se u tekstu.

Iznad centra Jerevana nisko lete lovci Su-30. Na vojnom aerodromu “Erebuni” neprestano uzleću i sleću lovci.

Prema informacijama Sputnjika, u pitanju su vežbe.

Trenutno se u Jerevanu održavaju dva mitinga – pristalica i protivnika Pašinjana.

Premijer je sa porodicom prošetao ulicama grada, a zatim se vratio u vladu.

Trenutno se u centru grada okuplja opozicija, kako bi pružili podršku Generalštabu vojske.

Podsetimo, jutros je Generalštab Oružanih snaga Jermenije objavio saopštenje u kojem je zatražio ostavku premijera Nikole Pašinjana. On je to nazvao pokušajem vojnog puča, smenio načelnika Generalštaba i pozvao narod na miting.

 

Naslovna fotografija: AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 25. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u