Kurti „oduvao“ Lajčaka povodom dijaloga, reagovao i ambasador SAD

Poručio je da u principu nije protiv dijaloga, već da je za „principijelan dijalog koji će biti iskren i dobro pripremljen“

Aljbin Kurti ponovio je nakon večerašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom da dijalog nije njegov prioritet.

On je rekao da datum početka dijaloga nije utvrđen i da nije pod pritiskom rokova.

Poručio je da u principu nije protiv dijaloga, već da je za “principijelan dijalog koji će biti iskren i dobro pripremljen”.

“Ne postoji datum, jer moramo formirati vladu, mora se obaviti potvrđivanje rezultata izbora. Vlada će imati ministra spoljnih poslova za sve izvršne poslove, pa i pitanje dijaloga”, naveo je Kurti.

Lajčak je sastankom sa Kurtijem započeo trodnevnu posetu Prištini, nakon koje dolazi u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Iz Beograda, Lajčak 4. marta odlazi u Podgoricu.

 

Izvor Tanjug/B92, 01. mart 2021.

 

Kosnet “stao” uz Lajčaka

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet potvrdio sinoć u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom punu podršku SAD posredovanju EU tom procesu.

“Na današnjem sastanku sa Miroslavom Lajčakom, potvrdio sam američku podršku saradnji, dijalogu, koji predvodi EU”, naveo je sinoć Kosnet u objavi na Tviteru.

On je istakao da je cilj dijaloga sveobuhvatno rešenje i dublja evroatlanska integracija “na korist građana Kosova i Srbije”.

Lajčak je sinoćnim sastankom sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem započeo trodnevnu posetu Prištini, nakon koje dolazi u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Iz Beograda, Lajčak 4. marta odlazi u Podgoricu.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/ Visar Kryeziu

 

Izvor Tanjug/B92, 02. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u