Руски председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг током састанка на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC), Пекинг, 09. новембар 2014. (Фото: How Hwee Young/AFP/Getty Images)

Analiza Karnegi fondacije: Iluzija je da SAD mogu da zavade Rusiju i Kinu

„Ideja zabijanja klina između njih kako bi se oslabila njihova bliskost je zavaravanje. Njihovo partnerstvo usidreno je u konvergenciji ekonomskih, geopolitičkih i unutarpolitičkih interesa“

SAD ne mogu ponoviti (s modifikacijom) potez Henrija Kisindžera, odnosno odvojiti Rusiju od Kine, tvrde Judžin Rumer i Ričard Sokolski u članku za moskovsku podružnicu tink tenka Karnegi.

Početkom 1970-ih, tadašnji američki državni sekretar Henri Kisindžer uspio je uspostaviti diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom – do tada su SAD priznavale Republiku Kinu, odnosno Tajvan. SAD su tada iskoristile pogoršane odnose između dvije najveće komunističke zemlje – Sovjetskog Saveza i Kine. Mnogi analitičari smatraju da je taj potez značajno doprineo porazu Sovjetskog Saveza u Hladnom ratu, nakon što su SAD pridobile komunističku Kinu na “svoju stranu”.

Neki analitičari smatraju da SAD danas treba da ponove takav potez, odnosno da iskoriste pojedine probleme u kinesko-ruskim odnosima kako bi se onemogućila saradnja dvije evroazijske sile te kako bi, potencijalno, SAD pridobile Moskvu na svoju stranu.

“Pokušaj Trampove administracije da replicira diplomatsko manevrisanje Henrija Kisindžera između Sovjetskog Saveza i Kine početkom 1970-ih dobar je primjer pogrešnog korišćenja istorije”, smatraju Rumer i Sokolski.

Spomenuti autori pišu da je državni sekretar Majk Pompeo smatrao da SAD ne treba da se istovremeno takmiče s Rusijom i Kinom, već da bi SAD “trebalo da iskoriste rusku zabrinutost zbog Kine kako bi potkopale njihovo partnerstvo i pridobile Rusiju za saradnju s SAD protiv Kine”.

Članovi uglednog tink tenka Karnegi smatraju da je riječ o “fundamentalno” pogrešnom korišćenju istorije. SAD ne mogu, između ostalog, odvojiti Rusiju od Kine jer one dijele “duboko neprijateljski odnos prema SAD-u i žele spriječiti ono što smatraju hegemonijskim ambicijama koje podupiru promocija demokratije i unilateralna upotreba vojne moći”.

Takođe ističu da su Kina i Rusija “savršen par” što se tiče ekonomije, pošto je Rusija “nevjerovatno bogata po pitanju prirodnih resursa”, dok je Kina “proizvodni gigant”. S druge strane, ekonomije Rusije i SAD-a nisu komplementarne, odnosno Kina može, između ostalog i zbog geografske blizine, više ponuditi Rusiji.

Partnerstvo s Kinom za Rusiju je “strateški imperativ”, smatraju Rumer i Sokolski.

“Izlišno je reći da ima smisla, za američku politiku, izbjegavati akcije, kada god je to moguće, koje Moskvu približavaju Pekingu. Ali ideja zabijanja klina između njih kako bi se oslabila njihova bliskost je zavaravanje. Njihovo partnerstvo usidreno je u konvergenciji ekonomskih, geopolitičkih i unutarpolitičkih interesa”, zaključuje se u analizi.

 

Autor Tomislav Kardum

 

Naslovna fotografija: How Hwee Young/AFP/Getty Images

 

Izvor geopolitika.news, 03. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u