Vulin: Životom i smrću, Milošević je zaslužio poštovanje Srbije i Srba

Vulin je povodom 15. godišnjice smrti bivšeg predsednika Srbije ocenio da će istorija „biti mnogo pravednija prema Slobodanu Miloševiću nego što su bili njegovi savremenici”

Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je danas da je bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodan Milošević „svojim životom i smrću, zaslužio poštovanje Srbije i Srba ali i svih ljudi koji poštuju borce za slobodu”.

Vulin je povodom 15. godišnjice smrti bivšeg predsednika Srbije ocenio da će istorija „biti mnogo pravednija prema Slobodanu Miloševiću nego što su bili njegovi savremenici”.

„Nisu svi prijatelji Slobodana Miloševića bili ni njegovi prijatelji, ni prijatelji Srbije, ali svi neprijatelji Slobodana Miloševića su bili iskreni neprijatelji Srbije i to je bilo nepogrešivo, istorija će to potvrditi”, naveo je Vulin.

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gde je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Srbije.

Za predsednika SRJ izabran je u Saveznoj skupštini 25. jula 1997. i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000. godine, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra te godine.

Milošević se 7. oktobra povukao s vlasti a uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. pod optužbom za finansijske malverzacije povezane s carinom. Taj proces nije vođen jer je na Vidovdan, 28. juna 2001. izručen Haškom tribunalu.

Milošević je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, za ratne zločine i genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj ali je proces obustavljen 14. marta 2006. godine, preneo je Tanjug.

Milošević je sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Politika, 11. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u