Пећка патријаршија (Фото: Катарина Стељић/Нови Стандард)

Prva tri dana Vaskršeg posta patrijarh će provesti u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh će prva tri dana Vaskršnjeg posta, koji se provode se u molitvenom tihovanju, uz uzdržavanje od bilo koje hrane i pića, provesti u svojoj stavropigijalnoj lavri

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je danas, u pratnji pridvornih monaha, otputovao u Pećku patrijaršiju, drevno sedište Srpske Pravoslavne Crkve.

Svetejši Patrijarh će prva tri dana Vaskršnjeg posta, koji se provode se u molitvenom tihovanju, uz uzdržavanje od bilo koje hrane i pića, a nazivaju se Trimirje, provesti u svojoj stavropigijalnoj lavri.

Trimirje

Prva tri dana Velikog posta, poznata kao trimirje, po vekovnom tipiku svete Crkve odlikuju se uzdržavanjem od bilo koje hrane i pića. Dakle, tokom ta tri dana pravoslavni verenici ništa ne jedu i ne piju.

U savremenom dobu duhovnici i parohijski sveštenici sa najvećom pažnjom vernicima, odnosno svakom pojedincu određuju način posta u skladu sa njegovim duhovnim, psihofizičkim, zdravstvenim, profesionalnim i drugim mogućnostima, a posebno usredsređeno pristupaju vernima tokom trimirja kada se praktikuje ovaj najstroži vid posta.

Stavropigija

Manastir ili crkva koja je pod neposrednom nadležnošću patrijarha, bez obzira na to u kojoj se eparhiji (crkvenoj oblasti) nalazi.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi Standard

 

Izvor spc.rs, 14. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u