D. Tanasković: Preglasavanje Srba i neustavni referendum uzroci rata u BiH

„Na Srbe su u BiH agresiju izvršili predstavnici drugih dvaju naroda u parlamentu koji nisu uvažili njihovo pravo da iskažu svoj interes“

Preglasavanje Srba u parlamentu i neustavni referendum o nezavisnosti BiH u februaru/martu ’92, uzroci su građanskog rata u BiH, izjavio je u emisiji „Sarajevski Srbi – nestali narod“ profesor Darko Tanasković, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 91. do 95.

Paradoksalna je, kaže, tvrdnja Bošnjaka da je uzrok rata – agresija Srbije na BiH, i nije tačna.

Podeljeni nacionalno i verski, podeljeni i pred idejom o budućnosti, Muslimani i Hrvati su početkom 90-ih bili za nezavisnu BiH, Srbi odlučno protiv ideje da van Jugoslavije žive kao manjina, u državi koja ne postoji.

– Ono što je sasvim sigurno je da je, politički posmatrano, uzrok rata u BiH ili ono što se obično naziva „kazus beli“ bila jedna polimogena odluka Bošnjaka, odnosno tadašnjih još Muslimana i Hrvata da u parlamentu BiH nadglasaju srpske poslanike i da organizuju referendum kao da je reč o nekoj nacionalnoj državi ili demokratskoj državi, a ne jednoj duboko podeljenoj državi, gdje između konstitutivnih naroda vlada ogromno nepoverenje – rekao je Tanasković.

Decidno odbacuje tvrdnju da je Srbija izvršila agresiju na BiH, a pogotovo da su Srbi napali Srbe.

– Na Srbe su u BiH agresiju izvršili predstavnici drugih dvaju naroda u parlamentu koji nisu uvažili njihovo pravo da iskažu svoj interes i da se postigne neki kompromis, jer, kao što znamo, postojao je tu jedan savez za ustavna pitanja koji bi trebalo da se aktivira u trenucima kada se međunacionalni problemi ne mogu rešiti. Bošnjaci i Hrvati su tada zanemarili postojanje saveta za međunacionalno dogovaranje i izveli su ovaj, praktično, prividno demokratski puč u parlamentu. To je bio razlog koji je učinio da stvari krenu nepovratno i da na kraju progovori oružje – dodao je on.

Izbijanje rata, smatra Tanasković, došlo je u prilog muslimanskoj politici, koja vijekovima igra na žici između srpskih i hrvatskih težnji, da bi zadržala takozvani teritorijalni integritet i zaokruženu BiH.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor RTRS/Večernje novosti, 28. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u