Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Vučić: Ako se Prištini ne žuri oko dijaloga, što bi se nama žurilo

Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo, upitao je on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije video „non pejper” dokument koji je navodno dostavljen Briselu, a predviđa pripajanje Republike Srpske Srbiji a Kosova Albaniji.

„Ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem Kosova i Albanije, moram da poštujem teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić za B92, prenosi Beta.

On je rekao da se zalaže „za postojeće granice Srbije, sa Kosovom i Metohijom, i sa Bosnom i Hercegovinom sa Republikom Srpskom”.

„Za nas je najvažniji mir i puna stabilnost”, rekao je Vučić i dodao da u to spada i nastavak pregovora sa Prištinom.

Slovenački premijer Janez Janša negirao je ranije navode medija da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu dostavio non pejper dokument koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu.

Besmislena i glupa najava tužbe Vjose Osmani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na najave kosovske predsednice Vjose Osmani da će tužiti Srbiju za ratnu odštetu može samo da se „kiselo osmehne” i da se pita „čemu sve to”.

Vučić je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekao da je to „toliko besmisleno i toliko glupo da jednostavno nema reči”.

Prema njegovim rečima takve najave dolaze od onih koji su „protivpravno krenuli da komadaju teritoriju Srbije”.

„Mi nismo bili uvek cvećke a da su samo drugi krivi, ali ako mislite da tako postižete kompromis jasno je da to ne želite, želite da ostane taj zamrznut konflikt”, rekao je Vučić, javlja Beta.

On je rekao da su stavovi Beograda i Prištine „dijametralni” ali da će se raditi na približavanju preko razgovora u Briselu.

„Mislim da je bolje da nemamo zamrznut konflikt nego da ga imamo”, rekao je Vučić i dodao da pregovori sa Prištinom neće biti nastavljeni u Parizu „već u Briselu”.

Što bi se nama žurilo

Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo, upitao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to rekao gostujući na B92 komentarišući izjavu predsednice tzv. Kosova Vojse Osmani, da Priština može da čeka na rešenje kosovskog pitanja.

Vučić je potvrdio da će uskoro dva puta putovati u Brisel.

Podsetio je da je bivša vlast, predvođena Tadićem i Jeremićem, odlučila da izmeste dijalog iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju.

„Ti ljudi (u Briselu) rade svoj posao na korektan način, stavovi Beograda i Prištine su dijametralni, udaljeni su i tu Brisel ne može mnogo da pomogne”, rekao je i dodao:

„Ali, mi radimo na približavanju stavova, a ako neko kaže da može da čeka, što bi se nama žurilo”, prenosi Tanjug.

Ponovio je da smatra da je bolje da nemamo zamrznuti konflikt sa Prištinom i da ga, kako je rekao, ostavljamo našoj deci da ga rešavaju.

Treba, naveo je, razmišljati koliko ćemo izgraditi, fabrika, pruga, bolnica.

Snažimo vojsku da bismo zaštitili Srbiju

Vojska Srbije je danas 20-25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na ranije, a vojsku jačamo da bismo zaštitili Srbiju, građane i da delujemo preventivno, kao i da svima koji misle da mogu da izvrše agresiju na Srbiju poručimo da to nije moguće, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Zato ćemo, istakao je, biti izloženi različitim vrstama pritisaka.

„Nastavlja se snaženje naše vojske. Danas su stigla dva nova rasklopljena ‘miga 29’, stižu još dva i uskoro još mnogo toga”, precizirao je on, javlja Tanjug.

Vučić je, gostujući na B92 TV, podsetio koliko je vojska svesno uništavana tokom prethodne vlasti i upitao kome smeta jačanje srpske vojske danas.

Pojasnio je da sve to Srbija radi da bi mogla da bude sigurna, da zaštiti svoje građane i da preventivno deluje u slučaju da neko pokuša da izvrši agresiju na Srbiju.

Ocenio je da je ministar Aleksandar Vuin bio odličan ministar odbrane, kao i da veruje da će Nebojša Stefanović biti vrlo dobar na toj poziciji.

Srbija će biti velesila u proizvodnji vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija zbog ulaganja u Institut „Torlak” postati „velesila” u proizvodnji vakcina, ne samo ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik Ve, već i nove, četvorovalentne vakcine protiv gripa.

Vučić je za televiziju B92 izjavio da je za obnovu „Torlakove” zgrade „odmah izdvojeno” 20 miliona evra preko Kancelarije za javna ulaganja, a da je potrebno još 18 miliona evra za mašine za pakovanje vakcina.

„Samo ulaganje u opremu za četvorovalentnu vakcinu protiv gripa je 100 miliona evra”, rekao je Vučić i dodao da takva vakcina neće početi da se proizvodi odmah ali da „veruje da za četiri godine možemo to da imamo”.

On je rekao da će se u Srbiji proizvoditi i kineska Sinofarm vakcina protiv koronavirusa, javlja Beta.

Vučić je govoreći o početku proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa rekao da iz EU nije dobio kritike zbog toga.

„Ne verujem da im smeta ali nisam siguran da su oduševljeni”, rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju „dobro” da bude „na evropskom putu”.

Stravičan zločin u Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin, i da ne bismo smeli da zaboravimo na poštovanje bošnjačkih žrtava, zato što neko želi „pravno” da se obračuna sa Srbijom i insistira na tome da se tamo desio genocid, uz primedbu da slični pokušaji postoje i kod pojedinih u Srbiji, iz različitih razloga.

„Treba da izađemo iz priča 1941, 1991, 1995., uvek treba da zapamtimo šta je bilo tada, da se sećamo, ali da gradimo budućnost, a ne da se spremamo za još jedno poluvreme”, rekao je Vučić za TV B92.

On je, povodom zločina u Srebrenici, a na konstataciju da je Marinika Tepić, bila među poslanicima koji su podneli skupštini predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, i pitanje kako neko može da želi da sopstveni narod proglasi genocidom, rekao da o Tepić ne želi da govori.

„Neću da se obazirem na ženu koja je od kokošaka u Moroviću videla drogu, nevažno je”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je istakao da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da ne smemo zbog drugih stvari da zaboravimo na pijetet i poštovanje prema bošnjačkim žrtvama.

„To je bio jeziv zločin, moramo da priznamo, da prihvatimo, da razumemo šta se dogodilo, da osudimo i da nam se ne ponovi”, ukazao je on.

Drugo su, kaže, pravni termini i to što nekima nije dovoljno kada pokažemo istinsko saučešće, već žele pravno da se obračunaju sa Srbijom, da bi mogli da naplaćuju ratne odštete i da stave žig našem narodu.

„Onda vidite da je sve to politika i etiketiranje jednog naroda. Razumem da će to da rade Bošnjaci, razumem da Hrvati nikad neće da kažu da je u Jasenovcu bio genocid, iako nije za poređenje ono što se desilo u Jasenovcu sa bilo čim drugim na prostoru bivše Jugoslavije, ikada. Ali, moramo da razumemo da ne možemo da ne kažemo istinu o Srebrenici”, rekao je Vučić.

On je primetio i da i kod nas postoji stalna potreba za dodvoravanjem zapadnim ambasadama, jer, kako kaže, misle da će ih oni ili čuvati ili dovesti na vlast.

To je, kaže, patologija srpske politike, koju primećuje i u svojoj stranci, a i u celokupnom političkom životu.

„Postoji i taj autošovinizam i delovanje protiv svog naroda, jer tako ćeš valjda pokazati internacionalizam i kosmopolitizam, kao da ne možeš to da budeš i da voliš svoju naciju”, rekao je Vučić.

On je rekao da u Srbiji živi značajan broj Bošnjaka i da se nada da će oni razumeti da država ima isti odnos prema njima, kao i prema građanima srpske nacionalnosti.

Mnogo je, kaže, uloženo upravo u Rašku oblast, jer je suština u putevima, prugama, bolnicama.

Brojevi u vezi sa koronom ohrabrujući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne zna kada će biti otvoreni ugostiteljski objekti, ali je istakao da su brojevi u vezi sa koronavirusom večeras ohrabrujući.

„Ovo što sam ja video do 20 časova je bolje nego juče, ali sad ne mogu da vam kažem ništa do sutra. Ne pričam samo u apsolutnim brojevima, jer nikad ne gledam apsolutne brojeve, hoću da vidim procenat i hoću da vidim po mestima i zato sam danas zadovoljniji nego što sam bio juče”, rekao je Vučić na B92, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je odlučio gde će se revakcinisati, Vučić je odgovorio da će to biti negde na jugu ili jugoistoku Srbije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor Politika, 17. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u