Srbija kaznila hrvatskog giganta koji je zamenio Agrokor

Srbija je izrekla finansijsku kaznu Fortenovi koja ja zamenila Agrokor i koja, između ostalog, kontroliše preduzeća Frikom, MG Mivela, Dijamant, Kikindski mlin, Kompas, Nova Sloga i IDEA

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije izrekla je Fortenova grupi kaznu tešku 8,82 miliona dinara.

KZK je utvrdila je da je koncentracija nastala sticanjem pojedinačne kontrole od hrvatske Fortenova grupe nad 21 privrednim društvom u Srbiji sprovedena bez prethodno izdatog odobrenja te je toj grupi izrekla navedenu meru.

U dokumentu sa početka februara koji je nedavno objavljen na službenoj stranici, KZK navodi da je meru zaštite konkurencije Fortenova dužna da plati na račun budžeta Srbije.

KZK je u ovom rešenju navela i da koncentracija Fortenove ispunjava uslove dozvoljenosti, a u obrazloženju je istaknuto da nisu počinjene povrede konkurencije već zakonskih obaveza prijave koncentracije.

Izrečena mera, navodi se, ima efekat pojedinačne i generalne prevencije. Srpska KZK ovaj postupak je vodila od septembra 2019. godine a protiv izrečene mere Fortenova grupa može pokrenuti upravni spor.

Grupu privrednih društava koju je ranije kontrolisala kompanija Agrokor sada kontroliše Fortenova, a među njima su Frikom, MG Mivela, Dijamant, Kikindski mlin, Kompas, Nova Sloga i IDEA.

Ta koncentracija je odobrena posebnim rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Fortenova grupa

 

Izvor Tanjug/B92, 19. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u