Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet je izraz vernosti srpskog naroda Hristu

„Hipotetički, kada bi se dogodilo ono što se neće dogoditi nikada, da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, bi li nasilje prestalo ili bi se pojačalo“, upitao je

Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u uskrsnuće, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije izjavio je da se raduje skorom susretu s narodom i vladikama u Crnoj Gori, a posebno je, ističe, zadovoljan što će sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države.

U opširnom intervjuu za zagrebački Večernji list, Porfirije na pitanje šta bi poručio pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, kao i koji je njegov pogled na problematične odnose SPC i države Crne Gore, ističe da bilo čije slobodno, bez prisile, izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.

„Što se tiče odnosa naše Crkve s državnim vlastima, mi ćemo nastojati da i tamo sarađujemo po evropskom načelu kooperativne odvojenosti“, rekao je Porfirije.

Ne postoji, ističe, razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih, bez obzira na to kako se izjašnjavaju. Porfirije je istakao da srpska crkva nema nikakav problem s postojanjem bilo koje države, naravno, ako se poštuju prava njenih vjernika, posebno kada ti vjernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Za njega je, ističe, najbolji princip odvojenost Crkve i države, gde svako treba da radi na svom polju, ali isto tako je, dodaje, važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana.

„Što su bliži i bolji odnosi Crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve“, naveo je patrijarh.

Na opasku da neki redovno kritikuju njegove izjave o Kosovu i Metohiji, Porfirije je uzvratio pitanjem:

„Ko može jednostavno da zanemari, zažmuri pred činjenicom da su ljudi, hrišćani, Srbi u 21. veku proterani iz svojih kuća, njih više od 200.000, sa svojih njiva, da je posle 2000. godine uništeno, devastirano četrdeset crkava na Kosovu i Metohiji“.

Podsjetio je da je prošlog mesec bilo nekoliko napada na pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji.

„Hipotetički, kada bi se dogodilo ono što se neće dogoditi nikada, da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, bi li nasilje prestalo ili bi se pojačalo“, upitao je.

Govoreći o Kosovskom zavjetu, patrijarh je rekao da je to izraz Novog zavjeta, žrtvovanje desetine hiljada srpskih vitezova u Kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u vječnosti.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor IN4S, 09. maj 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u